Κ/Φ Αγών (P-66)

 

Πρώην Γερμανικό THESEUS 6066
Τύπου THETIS
 
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
 
Η Κ/Φ ΑΓΩΝ (P-66) είναι το πρώην THESSEUS (P-6066) του Ομοσπονδιακού Δημοκρατικού Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου "THETIS". Ναυπηγήθηκε το 1962 στα ναυπηγεία ROLAND WERFT BREMEN. Παρελήφθη από το Ελληνικό Π.Ν. την 6η Νοεμβρίου 1993.
 
ΠΛΗΡΩΜΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
 
Κυβερνήτης : ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Π.Ν.
Ύπαρχος : ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Χ. ΓΑΒΑΛΑΣ Π.Ν.
Α Μηχανικός : ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ (Μ) Κ. ΤΑΦΑΝΙΔΗΣ Π.Ν
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΟΥ
 
Μέγιστο μήκος: 69,75 m
Μέγιστο πλάτος: 8,20 m
Μέγιστο βύθισμα: (θόλος Α/Υ) 4,35 m
Συνολικό εκτόπισμα: 670 ΤΝ
Πρόωση: Δύο (2) Κ. Μηχανές ΜΑΝ τύπου V8V 24/30 TURBO ονομαστικής Ισχύος 3.400 PS η μία, που κινούν δύο (2) άξονες με έλικες μεταβλητού βήματος. Τέσσερις (4) Ηλεκτρομηχανές IVECO AIFO 8210M22 ονομαστικής Ισχύος 162 ΚW.
Προσωπικό: (8) Αξιωματικοί, είκοσι οχτώ (28) Υπαξιωματικοί, και είκοσι επτά (27) ΕΠΟΠ
Μέγιστη ταχύτητα με δύο (2) άξονες: 21 KTNS
Οπλισμός: 2 πυροβόλα Boffors/Breda L 70, 2 πυροβόλα Browning 0.50, 2 τριπλοί Τ/Λ Mk32, 4 τριπλοί εκτοξευτήρες Wegman, βόμβες βάθους, Σ.Δ.Β. Ogr mod 7, δυνατότητα μεταφοράς ναρκών και Κ/Β τ. Stinger.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
 
Ανήκει στην Διοίκηση Κανονιοφόρων από ιδρύσεώς της μαζί με τις Κ/Φ ΚΑΡΤΕΡΙΑ-ΝΙΚΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΟΞΑ κι αυτά ιδίου τύπου πλοία, πρώην Γερμανικού Π.Ν.
Η αποστολή στην ειρήνη είναι να εκτελεσθούν επιχειρήσεις επιτηρήσεως στο Αιγαίο και να εξασφαλισθεί η συμβολή στην απαιτούμενη Ναυτική Παρουσία, στην παροχή προστασίας στα ελληνικά εμπορικά και αλιευτικά σκάφη, στη συνδρομή στην έρευνα και διάσωση εντός της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης της Ελλάδας με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση για επικείμενη εναντίον του εθνικού χώρου απειλή, την υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων, καθώς και την συμβολή στη διατήρηση του ηθικού του πληθυσμού των παραμεθόριων περιοχών.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
 
Υπαγωγή σε ομάδα αποτελούμενη από Φρεγάτες - Κανονιοφόρους και συμμετοχή σε επιχειρήσεις επιφανείας, ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής άμυνας με σκοπό την συμβολή στην άμυνα του συνόλου του εθνικού χώρου έναντι κάθε απειλής, στην αποκατάσταση της ακεραιότητας αυτού σε περίπτωση παραβιάσεως καθώς και τη διατήρηση δυνατότητας αντιπερισπασμού εντός του εχθρικού χώρου.
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ
 
Το πλοίο έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:
α. Διεξαγωγής επιχειρήσεων πολέμου επιφανείας και αέρος με δύο (2) δίδυμα πυροβόλα BREDA BOFFORS 40mm-L70 και με δύο (2) RHEINMENTALL 20mm.
β. Διεξαγωγής επιχειρήσεων ανθυποβρυχιακού πολέμου με τη συσκευή εντοπισμού Υ/Β ELAC IBV2 και οπλισμό δύο (2) τριπλούς τορπιλοσωλήνες ΜΚ-32 mod 2, δύο (2) αφετήρες βομβών βάθους χωρητικότητας 5 βομβών έκαστος και δύο (2) κρόταλα τύπου FANFARE.
γ. Διεξαγωγής επιχειρήσεων ναρκοπολέμου με δύο (2) ναρκοτροχιές χωρητικότητας είκοσι (20) περίπου ναρκών.
δ. Παθητικής αντιβληματικής προστασίας με το σύστημα αντιμέτρων WEGMAN.
 
ΘΥΡΕΟΣ Κ/Φ ΑΓΩΝ
 
Aπεικονίζεται το ιστορικό μετάλλιο του Σταυρού Αγώνα Ναυτικού, επάνω σε κομμάτι της ταινίας αναρτήσεως του. Το μετάλλιο αυτό απονεμήθηκε στους υπηρετήσαντες επί Π.Πλοίων, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. H βασική θεματολογία του θυρεού (σταυρός, επάνω στον οποίο εφάπτεται άγκυρα) συμβολίζει τη στενή σχέση μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και Χριστιανικής Πίστεως. 
 
  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ