ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Ναύαρχος Χηνοφώτης Παναγιώτης Π.Ν

Διατελέσαντες Αρχηγοί Στόλου

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Βουλευτής Επικρατείας, π. Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης.

Ο Ναύαρχος (ε.α) Παναγιώτης Διον. Χηνοφώτης του Πολεμικού Ναυτικού είναι Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, πρώην Βουλευτής Επικρατείας και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος.

Εγεννήθη στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1949. Απεφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ως Σημαιοφόρος, τον Ιούλιο του 1971 και υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις επί 40 έτη. Απεφοίτησε, το 1986, με «άριστα» από την Ελληνική Ναυτική Σχολή Πολέμου και κατά το εκπ.έτος 1988-1989 Φοίτησε στο Naval Command College του US ΝαναΙ War College με αντικείμενα σπουδών National Security Decision Making, Policy and Strategy, lnternational Maritime Operations.

Επίσης σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Salve Regina College/University των ΗΠΑ και έλαβε to 1990 <the Degree of Master of Arts>.

Κατά το 1993-1995,υπηρέτησε στην Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ καθώς και κατά το 1997-1998 ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του 1998,αναλαμβάνοντας και τα καθήκοντα του Προέδρου της Ομάδος Εργασίας των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των χωρών της ΔΕΕ.

Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις Αμυντικής Πολιτικής και Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ. Με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 22 ετών υπηρέτησε ως Κυβερνήτης, Ύπαρχος και Αξιωματικός Επιχειρήσεων σε Αντιτορπιλλικά, Φρεγάτες και Πυραυλακάτους, ως Διοικητής Μοίρας Αντιτορπιλλικών και Φρεγατών καθώς και ως Διοικητής του Στολίσκου Φρεγατών και Αντιτορπιλλικών .

Κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ την 30η Μαρτίου 2004 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Στόλου. Την 16η Φεβρουαρίου 2005, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου Πολεμικού Ναυτικού και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ).

Την 7η Απριλίου 2005 του απενεμήθη από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος.

Την 31/5/2005 συγκρότησε την Διακλαδική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης ΔΕΛΤΑ (το αρχικό Δ του όρου Διακλαδικότητα), υπαγόμενη στο Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης (ΔΕΣΑΑ) του ΓΕΕΘΑ, (ως απόφαση ΚΥΣΕΑ/ 19-7-2005 περί Νέας Δομής Διοίκησης των Ε.Δ.), για αντιμετώπιση επεισοδίων ή/και  καταστάσεων στο θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο, καθώς και ασύμμετρων απειλών και εκτάκτων αναγκών σε νήσους και παράκτιες περιοχές.

Η οργάνωση και ενεργοποίηση, του πρώτου Κέντρου Αριστείας (Center of Excellence) Ναυτικής Αποτροπής-ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center/NMIOTC), σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ και των Στρατηγικών Διοικητών της Συμμαχίας (SACEUR, SACT) της 15/11/ 2005 προσέδωσε διεθνή αναγνώριση, σε διασυμμαχικό και όχι μόνον επίπεδο, στις δυνατότητες των Ελληνικών Ε.Δ. για την εκπαίδευση πληρωμάτων και επιτελών  στην θαλάσσια ασφάλεια .

Την 14/7/2006 ανέλαβε, ως Α/ΓΕΕΘΑ, την οργάνωση και Επιχειρησιακή Διοίκηση της Διακλαδικής Επιχείρησης <ΚΕΔΡΟΣ> της οποίας η εκτέλεση, κατόπιν αιτήματος του ΥΠΕΞ, άρχισε την 16/7, με αποτέλεσμα τον επιτυχή απεγκλωβισμό/διάσωση 352 Ελλήνων και 2.295 πολιτών άλλων χωρών, από την εμπόλεμη περιοχή του Λιβάνου, καθώς και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας 183 τόν. από Ελλάδα και Κύπρο προς Λίβανο.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του, συμφωνήθηκε και καθιερώθηκε μεταξύ 10 Βαλκανικών χωρών η ετήσια Σύνοδος Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΕΔ Βαλκανικών χωρών, με συμμετοχή του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε.(EUMC) και του Διοικητού του Διακλαδικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ (JFC Naples), με σκοπό τη συνεκτική περιοχική συνεργασία για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας. Η 1η Σύνοδος έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη την 18/7/2007 και έκτοτε ο θεσμός εξακολουθεί σε ετήσια βάση.

Την 22α Αυγούστου του 2007 παρέδωσε τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Στρατηγό Δ.Γράψα και του απενεμήθη με ΠΔ ,κατόπιν αποφάσεως ΚΥΣΕΑ, o Τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη με το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και στις 19/9/2007 ανέλαβε καθήκοντα ως Υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Συμμετείχε σε συνέδρια στο  European Organization for Security, European Security and Defense, Security Defense Agenda, Southeast European Cooperation Process (SEECP), ΚΕΝΑΠ/NMIOTC, καθώς και στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Είναι Μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων-GR της Ελλάδας.

Διετέλεσε Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021” και συμμετείχε ως συντονιστής και μέλος στην Ακαδημαϊκή Ομάδα Εργασίας για την μελέτη του θέματος “Δυνατότητες ανάδειξης, αξιοποίησης και διαφύλαξης της Ήπιας Ισχύος της Ελλάδας “ στο πλαίσιο του FORUM 2040.

Έχει τιμηθεί με Ταξιάρχες και Χρυσούς Σταυρούς των Ταγμάτων Φοίνικος και Τιμής καθώς και με Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας και Διαμνημονεύσεις.

Τον Ιούλιο του 1988 ανεκηρύχθη επίτιμος Δημότης του Newport,Rhode lsland των ΗΠΑ και τον Σεπτεμβριο του 2006 ανεκηρύχθη επίτιμος Δημότης της Νήσου Γαύδου. Είναι νυμφευμένος με τη Μαρία Χηνοφώτη.

Ο Στόλος μας