ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Βάσος Γερμενής (1896-1966)

Παριστάνων Αεροναυμαχία

1950, λάδι σε καμβά, 110x286 εκ.

Ο Βάσος Γερμενής (1896 – 1966) ήταν Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης, ο οποίος γεννήθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς το 1896, αλλά μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Σπυρίδωνα Πλατσαίο και τον Στέφανο Τριβόλη. Το 1915 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία όμως εγκατέλειψε, λόγω της έφεσής του προς την καλλιτεχνία, και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με δασκάλους τους Γεώργιο Ροϊλό, Γεώργιο Ιακωβίδη, Σπυρίδωνα Βικάτο και Δημήτριο Γερανιώτη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα γλυπτικής κοντά στο Θωμά Θωμόπουλο.

Ο Γερμενής, εκτός των άλλων, υπήρξε ο επίσημος ζωγράφος  του  αυτοκράτορα  Χαϊλέ  Σελασιέ  της  Αιθιοπίας,  φιλοτέχνησε  κατόπιν παραγγελίας του ΓΕΝ τα πορτραίτα αρκετών πολεμικών πλοίων ενώ το 1950 σχεδίασε, ως γλύπτης πλέον, το Ηρώον των πεσόντων του Βασιλικού Ναυτικού στον Σκαραμαγκά.

Τα ζωγραφικά έργα του Βάσου Γερμενή, είναι κυρίως θαλασσογραφίες και ηθογραφίες, που διαπνέονται από ακαδημαϊκή αντίληψη με χρωματικότητα του ύστερου ιμπρεσιονισμού.

Ο Στόλος μας