ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (Ρ-61)

Θυρεός

Ο θυρεός της Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ απεικονίζει παλαιού τύπου πλοίο που πλέει σε κυματώδη θάλασσα και φέρει ιστία επάνω στα οποία διασταυρώνονται σταυρός και ξίφος. Η παράσταση συμβολίζει τον υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνα των πληρωμάτων των πλοίων που έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1821, αντιμετωπίζοντας κάθε μορφής δυσκολία στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

56,5/10/3,8 μέτρα

Εκτόπισμα

595 τόνοι.

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 48 ατόμων.

Ταχύτητα

23 κόμβοι.

Πρόωση

2 RR Olympus 56.800 HR, 2 RR Tyne 10

Οπλισμός

Πυροβόλο OTO MELARA 76/62 Πυροβόλο BOFFORS OTO BREDA 40L70 Δύο Πυροβόλα RHEIMENTAL 20mm K/B STINGER Έχει τη δυνατότητα μεταφόρας και πόντισης ναρκών MK-6,MK-18 και ΜΚ-55. Οπτικός Κατευθυντήρας PANDA

Ιστορικό

H Κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ είναι το δεύτερο εκ των δύο περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης (Κ/Φ ΚΑΣΟΣ – Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ) η οποία κατασκευάσθηκε / ναυπηγήθηκε υπό των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Α.Ε. (Ε.Ν.Α.Ε.) κατόπιν συμβάσεως με το ΠΝ. Η ναυπήγηση του σκάφους έγινε στις εγκαταστάσεις των Ε.Ν.Α.Ε. σύμφωνα με τα σχέδια του τμήματος Ναυπηγών του Ε.Μ.Π. και είναι βασισμένη σε βελτιωμένα σχέδια της δανέζικης κλάσεως ΄΄OSPREY΄΄ (Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, Κ/Φ ΝΑΥΜΑΧΟΣ). Η καρίνα του σκάφους τοποθετήθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το έτος 1992 και το έτος 1993 εκτελέσθηκε η καθέλκυση του σκάφους. Η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας εκτελέσθηκε στις 16-06-1994 και η Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ εντάχθηκε στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στις 31-10-1994. Την 01-11-2002 η Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ άλλαξε διοίκηση και εντάχθηκε στη Διοίκηση Κανονιοφόρων.

Από την ενεργοποίηση του πλοίου μέχρι και σήμερα, η Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ έχει αναλάβει σειρά αποστολών, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που αφορούν στην επιτήρηση και προστασία νήσων Αιγαίου, συμβάλλοντας στην υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, στην προβολή της Ελληνικής Σημαίας και στη διατήρηση και τόνωση του ηθικού των ακριτικών – παραμεθορίων περιοχών του Αιγαίου. Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ασκήσεις του Στόλου, μεγάλης, μεσαίας και μικρής κλίμακας, καθώς και σε αποστολές κοινωνικής ωφέλειας (Προγραμματισμένη Προληπτική Ιατρική, Μεταφορά Ολυμπιακής Φλόγας σε λιμένες Ανατολικού Αιγαίου, Επιχείρηση Ίφιτος – Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων 2004).

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας