ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

NAYTIKO

ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ

Θυρεός

Ο θυρεός της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) "Υποπλοίαρχος ΜΥΚΟΝΙΟΣ" απεικονίζει έναν γλάρο πάνω από τα κύματα, συμβολίζοντας την ταχύτητα του πλοίου στο νερό και την ευκινησία του. Υποδηλώνει τη βαθιά σύνδεση με τη θάλασσα και την ναυτοσύνη του πληρώματος και των Αξιωματικών του. Τα δύο όπλα που απεικονίζονται (ο πύραυλος και η τορπίλη που κρατά ο γλάρος) συμβολίζουν την συνδυαστική δύναμη πυρός του πλοίου, αφού μπορεί να εκτοξεύσει τόσο κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON, όσο και κατευθυνόμενες τορπίλες SST-4.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

56,2/8,3 μέτρα

Εκτόπισμα

430 τόνους

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 43 ατόμων

Ταχύτητα

33,5 κόμβοι

Πρόωση

Τέσσερεις (4) κύριες μηχανές DIESEL, κατασκευής MTU. Τύπος μηχανών 20V 538 ΤΒ 91. Κάθε μηχανή κινεί έναν άξονα μέσω μειωτήρα - αναστροφέα. Το πλοίο διαθέτει τέσσερις (4) άξονες πρόωσης.

Οπλισμός

Δύο πυροβόλα OTO-MELARA 76/62. Δύο δίκανα αντιεπορικά Πυροβόλα EMERLEC 30mm.Τέσσερεις εκτοξευτές Κ/Β Ε-Ε HARPOON κατασκευής BOEING. Δύο Τ/Σ TORO S5/3 με κατευθυνόμενες Τ/Λ SST-4.

Ιστορικό

Ονομάσθηκε προς τιμήν του Υποπλοιάρχου Σοφοκλή Μυκόνιου ο οποίος υπηρετών ως Γ’ Αξιωματικός, έπεσε ενδόξως επί του πεδίου της μάχης κατά την καταβύθιση του υποβρυχίου Κατσώνης στην περιοχή της Σκιάθου την 14η Σεπτεμβρίου 1943 μετά από επίθεση από γερμανική ανθυποβρυχιακή κορβέτα. O Σοφοκλής Μυκόνιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας