ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118)

Θυρεός

Tο όνομα προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Ο θυρεός απεικονίζει τον τιτάνα Ωκεανό, το μεγαλύτερο παιδί του Ουρανού και της Γαίας, τον ισχυρότερο από τους δώδεκα Τιτάνες και Τιτανίδες. Όλοι τον ζήλευαν για την περίσσια δύναμή του και συχνά μονομαχούσαν για την υπεροχή. Με την αδελφή και σύζυγό του Τηθύ έκανε απογόνους όλες τις θεότητες των ποταμών, της θάλασσας και των πηγών. Ιστορικά, ο Ηρόδοτος πρώτος κατέγραψε τον Ωκεανό σαν μία πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση. Έκτοτε, παρέμεινε ο όρος σε παγκόσμια χρήση με αυτή την έννοια.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

62,3/6,2/6,2 μέτρα

Εκτόπισμα

1650 τόνους

Πλήρωμα

35 στελέχη

Ταχύτητα

20 κόμβοι

Πρόωση

1 Ηλεκτρικός Κινητήρας Συνεχούς Ρεύματος. 4 Συστοιχίες. 4 Κύριες Μηχανές MTU – 4 Γεννήτριες. 2 Κυψέλες Καυσίμου

Οπλισμός

8 Τορπιλοσωλήνες. 14 Τορπίλες και Κατευθυνόμενα Βλήματα (SUBHARPOON SUT / SST-4).

Ιστορικό

Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118) είναι ένα συμβατικό Υ/Β, «κυνηγός υποβρυχίων» και πλοίων επιφανείας, το δεύτερο από τα τέσσερα Y/B τύπου «209/1200» (κλάσεως «ΠΟΣΕΙΔΩΝ») που κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Καθελκύστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1978, την 30 Νοεμβρίου 1979 υψώθηκε η ελληνική σημαία και την 1 Ιανουαρίου 1980 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη του Αρχηγείο Στόλου.

Μετά την 25ετή παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες εντάχθηκε στο πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) NEPTUNE-II το οποίο ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών αισθητήρων του Υ/Β (σύστημα διαχείρισης μάχης ISUS, ιστός Optronics, σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας κλπ) καθώς και την ενσωμάτωση συστήματος αναερόβιας πρόωσης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών ΕΜΖ (2014) αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως Υ/Β τ.209/ΑΙΡ σε ενέργεια.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας