ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ (S-119)

Θυρεός

Ο θυρεός απεικονίζει την «ΑΡΓΩ», το πλοίο του Ιάσωνα που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία πραγματοποίησε την αργοναυτική εκστρατεία στη θαλάσσια περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Από τους Αρχαίους Έλληνες η θαλάσσια περιοχή που τώρα είναι γνωστή ως Μαύρη θάλασσα, ονομαζόταν «Άξενος Πόντος» (δηλαδή αφιλόξενη θάλασσα) και κατ' ευφημισμό «Εύξεινος Πόντος» (φιλόξενη θάλασσα). Γι' αυτό και οι βόρειες ακτές της Μικράς Ασίας ονομάστηκαν Πόντος. Η ελληνική παρουσία στην περιοχή του Πόντου έχει ιστορία 3000 χρόνων από τις πολλές ελληνικές αποικίες που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

54,15/6.35/5.5 μέτρα

Εκτόπισμα

1285 τόνους

Πλήρωμα

35 στελέχη

Ταχύτητα

22 κόμβοι

Πρόωση

1 Ηλεκτρικός Κινητήρας. Συνεχούς Ρεύματος 4 Συστοιχίες. 4 Κύριες Μηχανές MTU - 4 Γεννήτριες.

Οπλισμός

8 Τορπιλοσωλήνες. 14 Τορπίλες & Κατευθυνόμενα Βλήματα (SUBHARPOON / SUT / SST-4).

Ιστορικό

Το Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ (S-119) είναι το πρώτο πλοίο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα, το οποίο δόθηκε προς τιμήν της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων, η οποία συνεισέφερε στην αγορά του.

Είναι το τελευταίο από τα τέσσερα Υ/Β τύπου 209/1200 (κλάσεως «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»). Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας, καθελκύσθηκε την 21 Μαρτίου 1979, την 18 Απριλίου 1980 υψώθηκε η ελληνική Σημαίας. Την 8 Ιουνίου 1980 κατέπλευσε στoν Ναύσταθμο Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων.

Το Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ διαθέτει ικανότητα προσβολής τόσο πλοίων επιφανείας όσο και υποβρυχίων καθώς και δυνατότητες αφανούς επιτήρησης (Covert Operations). Η κατασκευή του, του επιτρέπει να επιχειρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ανεφοδιασμό, προσδίδοντάς του τακτικό πλεονέκτημα. Οι αποστολές που αναλαμβάνει περιλαμβάνουν την εκτέλεση επιχειρήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό επιχειρησιακό επίπεδο.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας