ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

189η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν στην Πύλο εορταστικές εκδηλώσεις για την 189η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Καραγεώργη ΠΝ, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο λιμένα της Πύλου κατέπλευσε η Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ και η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε συναυλία.

Στις 20 Οκτωβρίου 1827 έλαβε χώρα  στον ομώνυμο όρμο της Πύλου η ναυμαχία του Ναβαρίνου, κατά την οποία οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής  (Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία) αντιμετώπισαν τον ενωμένο Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό τον Ιμπραήμ πασά. Ο στόλος των τριών μεγάλων δυνάμεων παρόλο που υστερούσε του αντίπαλου στόλου σε αριθμό πλοίων και πυροβόλων, υπερτερούσε σε πειθαρχία, εκπαίδευση και ιδίως σε εμπειρία στον ναυτικό πόλεμο. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η ολοσχερής καταστροφή του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου,  γεγονός που σηματοδότησε την απαρχή της ελευθερίας της Ελλάδας.

Η εν λόγω ναυμαχία είναι η τελευταία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Ποτέ άλλοτε στο πλαίσιο των ναυτικών επιχειρήσεων με ιστιοφόρα σκάφη δεν αντιπαρατέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός μονάδων, με τόσο μεγάλη ισχύ πυρός, σε τόσο περιορισμένης έκτασης πεδίο μάχης.

 

Διεύθυνση Εθιμοτυπίας & Δημοσίων Σχέσεων

Latest posts