ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

2η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (MEN/2)

Το έμβλημα της 2ης Μοίρας Ελικοπτέρων φέρει ως σύμβολο το Γεράκι, γενναίο και υπερήφανο πτηνό με χαρακτηριστικά την ορμητικότητα και την εξαιρετική όραση. Το Γεράκι αναπαρίσταται με ανατολικό προσανατολισμό σε νυχτερινό περιβάλλον, συμβολίζοντας την ικανότητα των Ε/Π S-70 να επιχειρούν τη νύχτα. Η ικανότητα οράσεως συμβολίζεται με την ανάκλαση στο σημείο του οφθαλμού σε σχήμα σταυρού. Τα τρία αστέρια συμβολίζουν τους τρεις τύπους όπλων που φέρουν τα Ε/Π S70. Οι τέσσερις λευκές πτυχώσεις σχηματίζουν εννέα λωρίδες κατ’ αντιστοιχία των εννέα λωρίδων της Ελληνικής Σημαίας. Το έμβλημα περιλαμβάνει την πλάγια όψη Κατευθυνόμενου Βλήματος PENGUIN και συμπληρώνεται με ταινία όπου αναγράφεται η ονομασία της Μοίρας.

Γενικά

Η αποστολή της MEN/2 είναι να ενεργεί μέσα στα όρια των εντολών και κατευθύνσεων του ΑΣ και της ΔΑΝ, για την οργάνωση, διοίκηση, εκπαίδευση, συντήρηση και επισκευή υλικού και γενικά για την ετοιμότητα και προετοιμασία προς πόλεμο των Ιπτάμενων Μέσων που κατέχει.

Η ΜΕΝ/2 ιδρύθηκε το 1997 επιχειρώντας με Ε/Π Sikorsky Aegean Hawk S-70. Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου αποτελεί την ελληνική έκδοση του ευρέως χρησιμοποιούμενου Sea Hawk.

Από το 1995 που παρελήφθησαν τα πρώτα ελικόπτερα μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40.000 ώρες πτήσεων και η ΜΕΝ/2 έχει βραβευθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin (Sikorsky) για τον μηδενικό συντελεστή ατυχημάτων, καθώς και για τις διασώσεις-αεροδιακομιδές περισσότερων από 500 ατόμων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το Ελικόπτερο S-70 κατασκευάζεται από την εταιρία Sikorsky (πλέον Lockheed Martin), διαθέτει δυο κινητήρες General Electric T-700-GE-401C μέγιστης ισχύος 1900 hp ο καθένας, τετραπτέρυγο αναδιπλούμενο στροφείο, Auxiliary Power Unit (APU), Dipping Sonar, ESM, Radar, FLIR, αυτόματο σύστημα πτήσης (AFCS), Hoist, RAST και όλα τα απαραίτητα όργανα και συσκευές για πτήση IFR και για την εκπλήρωση των αποστολών του.

Επιχειρήσεις

  1. Επιφάνειας.
  2. Ανθυποβρυχιακές.
  3. Έρευνας και Διάσωσης.
  4. Fast Roping.
  5. Διοικητικής Μέριμνας.

Γενικά Στοιχεία Ε/Π

  1. Μήκος Ατράκτου 15.32 m – Συνολικό μήκος (με τους έλικες να περιστρέφονται) 19.75 m – Διάμετρος Στροφείου 16.36 m.

  2. Mέγιστη Tαχύτητα 180 kts.

  3. 2 κινητήρες General Electric T-700-GE-401C μέγιστης ισχύος 1900 hp ο καθένας.

  4. Πλήρωμα 4 στελεχών.

Ο Στόλος μας