ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ)

Το έμβλημα της Μοίρας Αεροσκαφών Ναυτικού απεικονίζει κυκλική παράσταση, όπου στο άνω μέρος της εμφανίζεται αριστερά το σκαρίφημα του ΑΦΝΕ (Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων), στο κέντρο μια Τρίαινα που συμβολίζει την επιχειρησιακή δυνατότητα δράσης που προσδίδουν τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη P-3ΗΝ Orion στη ΜΑΝ και δεξιά μια σμίκρυνση του θυρεού της Μοίρας στην οποία υπάγεται το ΑΦΝΕ. Στο μεσαίο τμήμα απεικονίζεται η περιοχή δράσης των αεροσκαφών της ΜΑΝ και το κάτω μέρος περιέχει πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγράφεται ο τύπος των Αεροσκαφών της ΜΑΝ.

Γενικά

Η αποστολή της MΑΝ είναι να ενεργεί μέσα στα όρια των εντολών και κατευθύνσεων του ΑΣ και της ΔΑΝ, για την οργάνωση, διοίκηση, εκπαίδευση, συντήρηση και επισκευή υλικού και γενικά για την ετοιμότητα και προετοιμασία προς πόλεμο των Ιπτάμενων Μέσων που κατέχει, με σκοπό, την εξασφάλιση της δυνατότητας ανάληψης έργων στην ειρήνη και στον πόλεμο, τα οποία απορρέουν από την αποστολή του ΑΣ και από την ισχύουσα σχεδίαση του ΠΝ.

Τον Αύγουστο του 1969 ιδρύθηκε η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ) στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Ελευσίνας, η οποία υπήχθη στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) διοικητικά, αλλά υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), εντάσσοντας στη δύναμή της 12 αεροσκάφη HU16B Albatross, ρόλου Επιφανείας και εναντίον Υποβρυχίων, τα οποία παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τη Νορβηγία. Το 1992 τα αεροσκάφη HU16B Albatross αποσύρθηκαν και το 1996 το ΠΝ ενέταξε στην 353 ΜΝΑΣ 6 αεροσκάφη P3B ιδίου ρόλου της Lockheed Martin, των οποίων η επιχειρησιακή εκμετάλλευση ανεστάλη το 2009. Η ΜΑΝ ιδρύθηκε την 23 Ιανουαρίου 2018 ως συνέχεια της 353 ΜΝΑΣ και επιχειρεί με Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3 ORION.

Επιχειρήσεις

  1. Επιφάνειας.
  2. Ανθυποβρυχιακές.
  3. Έρευνας και Διάσωσης.
  4. Διοικητικής Μέριμνας.

Γενικά Στοιχεία Ε/Π

  1. Εκπέτασμα Πτερύγων 30.40 m, Mήκος 35.35 m, Ύψος 10.36 m.

  2. Μέγιστη ταχύτητα: 405 kts.

  3. 4 x Allison T-56-A-14 (4600 shp).Πλήρωμα 11 στελεχών.

Ο Στόλος μας