ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Άσκηση “NOBLE DINA 2017”

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο των πολυμερών συνεργασιών με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις ΗΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, το ΠΝ συμμετείχε, από 22 Μαρτίου έως 06 Απριλίου 2017, στην τριεθνή άσκηση με την επωνυμία “NOBLE DINA 2017”. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το ΠΝ με το USN και το Ναυτικό του Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και το Ναυτικό της Κύπρου, υπό καθεστώς παρατηρητή.

Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο στη Χάιφα.

Τα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση των τριών Ναυτικών στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι ακόλουθες δυνάμεις:

Ελλάδα: Μία Φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, ένα Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (πυραυλάκατος), ένα Υποβρύχιο και δύο Αξιωματικοί εξειδίκευσης Τακτικού Συντονιστή (Tactical Coordinator – TACCO) που συμμετείχαν ως ιπτάμενοι παρατηρητές (Rider), σε πτήσεις με Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ένα Αντιτορπιλικό, ένα Πετρελαιοφόρο και ένα Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ).

Ισραήλ: Τρεις Κορβέτες εκ των οποίων η μία με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο Υποβρύχια, ένα Μεταγωγικό Αεροσκάφος, έξι Τακτικά Μεταγωγικά Ελικόπτερα και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Κύπρος: Ένας Αξιωματικός ως παρατηρητής.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Latest posts