ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Εορτασμός Αγίου Νικολάου και Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13

Την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) η τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) Αγίου Νικολάου και της επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια, ως εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, μέλη του Κοινοβουλίου, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιμανδρίτης κ.κ. Μελέτιος Κουράκλης, Διευθυντής Θρησκευτικής Υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, το ΣΑΠ/ΤΜ ΕΣΠΕΡΟΣ καθώς και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης και Ειδικών Επιχειρήσεων (ΠΓΥ-ΕΕ) ΠΕΡΣΕΑΣ παρέμειναν αγκυροβολημένα στον όρμο Κανελλόπουλου αποδίδοντας τιμές. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο ΥΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΝ επιβιβάσθηκαν επί της Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, όπου αντάλλαξαν ευχές με τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της.

Επίσης, την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αχαΐας κ.κ. Αθανάσιο, παρουσία του Διοικητή Ναυστάθμου Σαλαμίνας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικών, καθώς και στελεχών Στρατιωτικού και Πολιτικού Προσωπικού του Ναυστάθμου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», εκδήλωση προς τιμήν των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και των οικογενειών τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Αρχιμανδρίτης κ.κ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, μέλη του Κοινοβουλίου, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΑΣ, τα μέλη του ΑΝΣ, τους οποίους υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ. Επιπρόσθετα, παρέστησαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Πολιτικών Υπαλλήλων του Πολεμικού Ναυτικού με μέλη των οικογενειών τους, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, έλαβαν χώρα τα ακόλουθα:

α.      Βράβευση της κα Μαργαρίτας Πουρνάρα για την παρουσίαση του άθλου του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ μέσα από το βιβλίο της «Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ – Ήταν όλοι τους ήρωες».

β.      Βράβευση του κ. Αντιναύαρχου ε.α. Ιωάννη Εγκολοφόπουλου ΠΝ, κυβερνήτη παραλαβής της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ σε ένδειξη τιμής των πληρωμάτων των ομώνυμων πλοίων.

γ.       Τιμητική διάκριση στον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Φ/Γ με τις περισσότερες ημέρες σε αποστολή το έτος 2023.

δ.      Τιμητική διάκριση σε προσωπικό που συμπλήρωσε 28 έτη συνεχούς ευδόκιμης θαλάσσιας Υπηρεσίας.

ε.       Τιμητική διάκριση στην σύζυγο στελέχους της Φ/Γ με τις περισσότερες ημέρες σε αποστολή το έτος 2023, σε ένδειξη τιμής των οικογενειών που στηρίζουν ακατάπαυστα τα στελέχη του ΠΝ.

στ.     Βράβευση των πληρωμάτων των Ε/Π του ΠΝ που συμμετείχαν στις αποστολές ερευνάς και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας & Μαγνησίας, καθώς και στην αποστολή έρευνας και διάσωσης του προσωπικού του φορτηγού πλοίου «RAPTOR» Δυτικά νήσου Λέσβου την 26-11-2023.

ζ.       Βράβευση των Αξιωματικών του ΠΝ που συνέδραμαν ενεργά στη διάσωση επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη την 28-2-23.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή της κα. Βίβιαν Ντάγλα, του χορωδιακού συνόλου “CoΝ Anima” υπό την διεύθυνση της κα. Ιουλίας Τζαννετουλάκου, καθώς και χορευτική επίδειξη από τον Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας. Την εκδήλωση παρουσίασε η ιστορικός του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κα. Ευαγγελία Πάλλα.

Στο ίδιο πλαίσιο κατέπλευσαν στον λιμένα Πειραιά η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, στο λιμένα Σούδας η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, ενώ η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ αγκυροβόλησε στον όρμο της Ναυτικής Βάσης «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Για να δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την τελετή εορτασμού στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, πατήστε εδώ.

Για να δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», πατήστε εδώ.

 

 

 

Latest posts