ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Ν/ΘΗ ΕΥΝΙΚΗ (M-61)

Θυρεός

Ο θυρεός του πλοίου είναι ξύλινη ασπίδα που σε λευκό φόντο απεικονίζει ένα δελφίνι να εξουδετερώνει νάρκη τύπου Mk-6. Στην κορυφή της αναγράφεται το όνομα του πλοίου με χρυσά γράμματα.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

57,254/10,95/22,5 μέτρα

Εκτόπισμα

970 τόνους.

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 49 ατόμων.

Ταχύτητα

5,5 κόμβοι.

Πρόωση

Δύο κύριες μηχανές DIESEL τύπου ISOTTA FRASCHINI ID 36 55 8V – AM με ιπποδύναμη 800 hp σε μέγιστο αριθμό στροφών 1800 RPM

Οπλισμός

Δύο (2) Πολυβόλα BROWNING 0.50 και τρία (3) ΚΒ STINGER

Ιστορικό

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τύπου OSPREY που κατασκευάστηκαν για το ΠΝ των ΗΠΑ και  ναυπηγήθηκε από την AVONDALE INDUSTRIES INC στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ από GRP. Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1993 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση στις 4 Ιανουαρίου 1994. Παρελήφθη από το Αμερικάνικο Ναυτικό με το όνομα MHC PELICAN και χαρακτηριστικά Μ – 53.

Στις 7 Ιανουαρίου 2007 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το Ελληνικό πλήρωμα στο Ναύσταθμο του INGLESIDE στο Τέξας των ΗΠΑ. Την 16 Μαρτίου 2007 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ν. ΓΟΥΝΑΡΗ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΕΥΝΙΚΗ (Μ – 61)

Από την 16 Ιανουαρίου 2008 οπότε και το πλοίο μεταφέρθηκε στο ΝΣ, το Πλοίο υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

Το όνομα ΕΥΝΙΚΗ προέρχεται από την Ελληνική Μυθολογία. Η Ευνίκη, κόρη του Νηρέα και της Ωκεανίδας ήταν μία από τις πενήντα Νηρηίδες της αρχαίας Ελλάδας. Οι Νηρηίδες ήταν θεότητες που ζούσαν στην θάλασσα και είχαν την δύναμη να μετατρέπουν την κατάσταση της θαλάσσης από ηρεμία σε φουρτούνα και το αντίστροφο. Γενικά οι Νηρηίδες μας υπενθυμίζουν τα θετικά πράγματα που προσφέρει η θάλασσα στην ανθρωπότητα.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας