ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΓΥ ΑΙΑΣ

Θυρεός

Ο θυρεός του πλοίου είναι εμπνευσμένος από την ΙΛΙΑΔΑ και την περιγραφή της ασπίδας του ΑΙΑ κατά την μάχη. Στην ασπίδα απεικονίζεται το κεφάλι του λιονταριού συμβολίζοντας την λεοντή που κατά την μυθολογία σκέπασε ο ΗΡΑΚΛΗΣ τον ΑΙΑ ως βρέφος κατά την γέννηση του κάνοντας τον άτρωτο. Η τριήρης προστέθηκε για να υποδηλώσει το πολεμικό πλοίο, καθώς ήταν το κυρίαρχο πλοίο στην Μεσόγειο από τον 7Ο μέχρι τον 4ο αιώνα πΧ καθώς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 πΧ).

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

84 / 19 / 7,3 μέτρα

Εκτόπισμα

Καθαρό εκτόπισμα: 2.500 tn Μέγιστο εκτόπισμα: 7.500 tn

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 36 ατόμων

Ταχύτητα

16 κόμβοι

Πρόωση

Τρεις κύριες ηλεκτρομηχανές ΜΑΚ (3Χ1720 KW)

Οπλισμός

Δύο πολυβόλα των 0,50" Δύο πολυβόλα των 0,30"

Ιστορικό

Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ αποτελεί το τρίτο κατά σειρά πλοίο – δωρεά του υποναυάρχου ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό. Αρχικά κατασκευάστηκε ως πλοίο υποστήριξης εξόρυξης πλατφόρμων πετρελαίου. Ναυπηγήθηκε το 2003 στα ναυπηγεία Appledore στο Ηνωμένο Βασίλειο και αρχικά έλαβε το όνομα TOISA INDIPENDENT. Το 2021 μετονομάστηκε σε MV AIAS με την ένταξη του στο ΠΝ.

Κατέπλευσε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021 για εκτέλεση εργασιών συντήρησης και στις 25 Νοεμβρίου 2021 έλαβε το όνομα ΠΓΥ ΑΙΑΣ με χαρακτηριστικό Α-473 και με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Παπαδάκη ΠΝ.

Το όνομα ΄΄ΑΙΑΣ΄ δόθηκε σε ανάμνηση του μυθικού Βασιλιά της Σαλαμίνας Αία του Τελαμώνιου και ήρωα του Τρωικού πολέμου.

Τo ΠΓΥ ΑΙΑΣ είναι το πρώτο πλοίο του Αρχηγείου Στόλου το οποίο φέρει το όνομα ΄ΑΙΑΣ΄΄ και τρίτο στο Πολεμικό Ναυτικό.  Κατά το παρελθόν το όνομα αυτό έχε δοθεί σε δύο ρυμουλκά. Το πρώτο παραγγέλθηκε και ναυπηγήθηκε το 1926 από το γαλλικό ναυπηγείο Chantier Navale & Chaudronnerie du Midi με πλευρικό Α-406. Βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1941. Μετά την απελευθέρωση βρέθηκε και επισκευάστηκε παραμένοντας σε ενέργεια μέχρι τις 10 Μαρτίου 1968 όπου παροπλίστηκε. Το δεύτερο με πλευρικό Α-412 ναυπηγήθηκε το 1945 και παραχωρήθηκε αρχικά επί δανεισμώ το 1976 και τελικά τον Δεκέμβριο του 1977 πουλήθηκε μέσω FMS από τις ΗΠΑ.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας