ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι (Α-471)

Θυρεός

Ο θυρεός του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι απεικονίζει τον Τιτάνα Άτλαντα να κρατάει τον Ουράνιo θόλο. Ο Άτλαντας κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) και μάλιστα ήταν ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος. Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του, τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

70,4 / 16 / 8 μέτρα

Εκτόπισμα

· Καθαρό εκτόπισμα: 3.010 tn · Μέγιστο εκτόπισμα: 5.297 tn

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 33 ατόμων

Ταχύτητα

17 κόμβοι

Πρόωση

Δύο μηχανές Caterpillar 3608 DITA-4 (3.390 BHP/2.530 kW)

Οπλισμός

Δύο πολυβόλα των 0,50'' Δύο πολυβόλα των 0,30''

Ιστορικό

Το ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι κατασκευάστηκε το 1999 στα ναυπηγεία YVC Ysselwerf B.V.της Ολλανδίας. Από το 2000 έως το 2018 με την ονομασία M/V STRILL NEPTUM είχε ως αποστολή την υποστήριξη των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα μέσω της μεταφοράς εφοδίων, συσκευών και προσωπικού.

     Τον Οκτώβριο του 2019 το πλοίο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Π. Λασκαρίδη με σκοπό την μετακίνηση του στην Ελλάδα και την δωρεά του στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019 στον Π-2 προβλήτα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με την ονομασία ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ 1.

          Ναυπήγηση:      1999

          Ένταξη στο ΠΝ: 02-12-2019      

          Class:        DnV  Supply/Rescue/Service Vessel

     Το Π.Γ.Υ. ΑΤΛΑΣ Ι είναι Πλοίο Γενικής Υποστηρίξης και έλαβε το όνομα του από τον Τιτάνα Άτλαντα της ελληνικής μυθολογίας. Κατά την Τιτανομαχία ο Άτλας υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων). Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο.

     Ναυπηγήθηκε το 1999. Από το Ελληνικό Ναυτικό παρελήφθη την 02-12-2019 κατόπιν δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

     Το πλοίο υπάγεται στη Διοίκηση Φρεγατών.

            Αποστολή του  ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι είναι η εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων Κρούσεως του Αρχηγείου Στόλου, δηλαδή των Φρεγατών, των Πυραυλακάτων και των Κανονιοφόρων, με ότι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Στο ανωτέρω πλαίσιο μπορεί να παραδώσει σε άλλα πλοία καύσιμα, λιπαντικά, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, και έτερα αναλώσιμα υλικά .

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας