ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

NAYTIKO

ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Θυρεός

Απεικονίζονται κατευθυνόμενο βλήμα και γλάρος που κρατά τορπίλη και πετάει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Η παράσταση υποδηλώνει την ταχύτητα και τη δύναμη πυρός του συγκεκριμένου τύπου Π. Πλοίου.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

61,9/9,5/2,8μέτρα

Εκτόπισμα

670 τόνους

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 45 ατόμων

Ταχύτητα

34,5 κόμβοι

Πρόωση

Τέσσερις κύριες μηχανές MTUμε μέγιστη ιπποδύναμη 5790HPανα μηχανή.

Οπλισμός

Οκτώ Κ/Β Ε-Ε EXOCET MM40 Blk2 / Blk3.Ένα πυροβόλο 76mm / 62 SRGM OTO-MELARA.Δύο πυροβόλα 30mm OTOBREDA.Αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GMLS RAM με 21 Κ/Β

Ιστορικό

Το πλοίο είναι το τέταρτο στη σειρά από τα επτά ΤΠΚ τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ που ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση την πρόταση του Αγγλικού οίκου VOSPER THORNYCROFT Ltd. Το ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ καθελκύσθηκε την 21 Δεκεμβρίου 2005 και εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού την 1η Οκτωβρίου 2010.

Έλαβε την ονομασία αυτή προς τιμή του Υποπλοιάρχου Μιχαήλ Γρηγορόπουλου ΠΝ Υπάρχου του Α/Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ , φονευθέντος στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, κατά την αεροπορική επίθεση της Γερμανικής Αεροπορίας στον όρμο Λακκί Νήσου Λέρου που είχε σαν αποτέλεσμα την καταβύθιση του εν λόγω Αντιτορπιλικού.

Είναι το δεύτερο πλοίο του στόλου που φέρει την ονομασία αυτή. Το πρώτο ήταν ένα Οχηματαγωγό με πλευρικό αριθμό L-161. Πρόκειται για το πρώην USS LSM-45 το οποίο ήταν ένα από τα έξι ομοίου τύπου που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1958 από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας.

Το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, είναι πλοίο σύγχρονης τεχνολογίας, σχεδιασμένο για εκτέλεση Ναυτικών Επιχειρήσεων κοντά σε ακτές, με εξαίρετες δυνατότητες για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, πλοίων επιφανείας και κατευθυνόμενων βλημάτων.

 Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η γρήγορη αντίδραση στην αντιμετώπιση απειλών, η μεγάλη δύναμη πυρός, η υψηλή ταχύτητα επιχειρήσεων, οι αυξημένες δυνατότητες αντιμετωπίσεως βλαβών κατά την μάχη και αναλήψεως επιχειρήσεων μέσα σε περιβάλλον Ραδιοβιοχημικού και Ηλεκτρονικού Πολέμου .

 Υπάγεται στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου και οι αποστολές που δύναται να του ανατεθούν είναι οι ακόλουθες:

  • Συμμετοχή σε επιχειρήσεις θαλάσσιου ελέγχου
  • Συμμετοχή σε επιχειρήσεις αεράμυνας
  • Εκτέλεση ναυτικού βομβαρδισμού
  • Συμμετοχή σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής (MIO)
  • Υποστήριξης αμφίβιων μονάδων
  • Συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR)
  • Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών
  • Συνδρομή στο Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών

 

 

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας