ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ

Θυρεός

Ο θυρεός του ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ απεικονίζει ένα γλάρο που ίπταται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και φέρει κατευθυνόμενο βλήμα. Η παράσταση υποδηλώνει την ταχύτητα και την ισχύ πυρός που διαθέτει ο συγκεκριμένος τύπος Πολεμικού Πλοίου.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

56,2/8,3/2,7 μέτρα

Εκτόπισμα

430 τόνους

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 43 ατόμων

Ταχύτητα

33,5 κόμβοι

Πρόωση

Τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 3750HP ανα μηχανή.

Οπλισμός

Δύο πυροβόλα OTO-MELARA 76/62. Δύο δίκανα αντιεπορικά Πυροβόλα EMERLEC 30mm.Τέσσερεις εκτοξευτές Κ/Β Ε-Ε HARPOON κατασκευής BOEING. Δύο Τ/Σ TORO S5/3 με κατευθυνόμενες Τ/Λ SST-4.

Ιστορικό

Το ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ είναι το πρώτο από τις τέσσερις πυραυλακάτους (ΤΠΚ) τύπου COMBATTANTE III Α που παραγγέλθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Constructione Mecanique De Normandie (CMN) στο Cherbourg της Γαλλίας και ανήκει στην 1η Μοίρα Πυραυλακάτων. Παρελήφθη στις 06-07-1976 (έτος κατασκευής 1976) στο Cherbourg της Γαλλίας και έπλευσε προς την Ελλάδα στις 30-04-77. Το πλοίο ονομάσθηκε ΤΠΚ “Πλωτάρχης ΛΑΣΚΟΣ ” προς τιμήν του Κυβερνήτου Πλωτάρχη Βασίλειου Λάσκου του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, ο οποίος θυσίασε την ζωή του για την πατρίδα κατά την βύθιση του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ στις 14-09-43 στο στενό Σκιάθου-Πήλιου.
Το ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ είναι το πρώτο από τις τέσσερις πυραυλακάτους (ΤΠΚ) τύπου COMBATTANTE III Α που υποβλήθηκε σε εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (ΕΜΖ) την περίοδο 2006-2008 η οποία έλαβε χώρα στα ναυπηγεία Σύρου. Ο πυρήνας του (ΕΜΖ) περιλάμβανε την εγκατάσταση του τακτικού συστήματος TMC TACTICOS της εταιρείας THALES. Επιπλέον τα ραντάρ TRITON, POLLUX και DECCA αντικαταστάθηκαν αντίστοιχα με τα ραντάρ VARIANT, LIROD MK2, και BME-SCOUT MK2. Τέλος το Η/Ο MiIRADOR εγκαταστάθηκε στον πρυμναίο ιστό του πλοίου. Σχετικά με το σύστημα εσωτερικής-εξωτερικής επικοινωνίας πλοίου, εγκαταστάθηκε ένα σύστημα τηε εταιρειας INTRACOM. Σχετικά με τον έλεγχο μονάδας πρόωσης εγκαταστάθηκε

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας