ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ

Θυρεός

Ο θυρεός της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) "Πλωτάρχης ΜΠΛΕΣΣΑΣ" απεικονίζει έναν γλάρο πάνω από τα κύματα, συμβολίζοντας την ταχύτητα του πλοίου στο νερό και την ευκινησία του. Υποδηλώνει τη βαθιά σύνδεση με τη θάλασσα και την ναυτοσύνη του πληρώματος και των Αξιωματικών του. Τα δύο όπλα που απεικονίζονται (ο πύραυλος και η τορπίλη που κρατά ο γλάρος) συμβολίζουν την συνδυαστική δύναμη πυρός του πλοίου, αφού μπορεί να εκτοξεύσει τόσο κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON, όσο και κατευθυνόμενες τορπίλες SST-4.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

56,2/8,3 μέτρα

Εκτόπισμα

400 τόνους

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 44 ατόμων

Ταχύτητα

33,5 κόμβοι

Πρόωση

Τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 3750HP ανα μηχανή.

Οπλισμός

Δύο πυροβόλα OTO-MELARA 76/62. Δύο δίκανα αντιεπορικά Πυροβόλα EMERLEC 30mm.Τέσσερεις εκτοξευτές Κ/Β Ε-Ε HARPOON κατασκευής BOEING. Δύο Τ/Σ TORO S5/3 με κατευθυνόμενες Τ/Λ SST-4 .

Ιστορικό

Ο Πλωτάρχης Μπλέσσας γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1905 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Κατατάχθηκε ως Ν. Δόκιμος στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στις 03 Σεπτεμβρίου 1919. Αποφοίτησε και ονομάσθηκε Σημαιοφόρος ΠΝ στις 29 Δεκεμβρίου 1923. Η τελευταία προαγωγή του ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 1935. Διετέλεσε Κυβερνήτης διάφορων Πολεμικών Πλοίων. Σκοτώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 σαν Κυβερνήτης του Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», μαχόμενος εναντίον γερμανικής αεροπορικής επίθεσης στο Λακκί της νήσου Λέρου. Τιμήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξεως.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας