ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121)

Θυρεός

Στον θυρεό του Υ/Β απεικονίζεται η ναυτική σημαία της πατρίδας του της Ύδρας και ο αναμμένος πυρσός του μπουρλοτιέρη τιμής ένεκεν για τον Ανδρέα Πιπίνο. O σταυρός συμβολίζει την πίστη στην Ορθοδοξία, ενώ το αρχαιοελληνικό παράγγελμα ʺΗ ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣʺ τονίζει την αποφασιστικότητα του Αγώνα. Η σημαία με την κεφαλή του Θεμιστοκλή σε συνδυασμό με την άγκυρα αριστερά υπενθυμίζουν τις νικηφόρες ναυμαχίες των αρχαίων Ελλήνων που οδήγησαν στις ανάλογες επιτυχίες του υδραϊκού στόλου. Το περιελισσόμενο φίδι και το περιστέρι συμβολίζουν τη δύναμη του ελληνικού έθνους και την ελευθερία του Γένους αντίστοιχα, όλα υπό τον οφθαλμό της θείας Πρόνοιας για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

65/7,9/7,5 μέτρα

Εκτόπισμα

1858 τόνους

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 40 ατόμων

Ταχύτητα

22 κόμβοι

Πρόωση

1 ηλεκτρικός κινητήρας PERMASYN 1 Συστοιχία 2 κύριες μηχανές MTU – 2 Γεννήτριες 2 μονάδες FUEL CELL

Οπλισμός

8 Τορπιλοσωλήνες 4 Εκτοξευτές Αντιμέτρων Τ/Λ 16 Τορπίλες & K/B

Ιστορικό

Το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά Υ/Β στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.

Το πρώτο Υ/Β με το όνομα ΠΙΠΙΝΟΣ (Υ-8) καθελκύστηκε στα ναυπηγεία ʺVICKERS-ARMSTRONGS LDTʺ της Αγγλίας την 19η Ιουλίου 1943 και ήταν το ένα εκ των τεσσάρων πρώην Υ/Β τύπου V class (πρώην HMS ELDT – P71), το οποίο παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό την 13η Οκτωβρίου 1943 με πρώτο Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. Ράλλη ΠΝ.

Το Φεβρουάριο του 1944 θα καταπλεύσει στη Μ. Ανατολή όπου και θα εκτελέσει συνολικά επτά (7) πολεμικές περιπολίες. Στις 9 Αυγούστου 1944 κατά τη διάρκεια της πέμπτης πολεμικής περιπολίας του βόρεια νήσου Σάμου, με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Κ. Λούνδρα ΠΝ, θα βυθίσει το ιταλικό αντιτορπιλικό CALATAFINI. Το 1957 επεστράφη στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και το 1958 παροπλίστηκε.

Το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121) είναι το δεύτερο Υ/Β τ. 214, κλάσεως «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», το πρώτο που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ». Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε την 14η Απριλίου 2014. Καθελκύστηκε την 2 Οκτωβρίου 2014 και η ύψωση της Ελληνικής σημαίας έλαβε χώρα την 6 Οκτωβρίου 2014.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας