ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις εορταστικές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της νήσου Χίου

Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις των 100 ετών από την απελευθέρωση της Χίου. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν επιπρόσθετα και αντιπροσωπείες των Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, ΠΠ ΣΤΑΜΟΥ, Ω/Γ ΠΥΘΕΑΣ και ΝΑΣΧΙ.

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του, ο Αρχηγός ΓΕΝ υποδέχθηκε τις τοπικές αρχές του νησιού στο χώρο αρμάτων του Αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ, στον οποίο φιλοξενείτo έκθεση φωτογραφίας και εκθεμάτων στολών εποχής των Βαλκανικών Αγώνων. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Χίου-Ψαρών-Οινουσσών και Φιλίππων-Θάσου-Νεαπόλεως, ο Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος Χίου, στρατιωτικές αρχές και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το κυρίως πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων περιελάμβανε κατά την 10η Νοεμβρίου πανηγυρικό Εσπερινό και δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, καθώς και λιτάνευση Ιερών Εικόνων στην πόλη, ενώ την 11η Νοεμβρίου δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση, στην οποία το Π.Ν. συμμετείχε με την Πολεμική Σημαία της Σ.Ν.Δ., 4 διμοιρίες Ναυτικών Δοκίμων και την μπάντα του Π.Ν.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αρχηγού ΓΕΝ και του Μητροπολίτη Χίου-Ψαρών-Οινουσσών, ο οποίος ετέλεσε και την επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στις προτομές του Ναυτικού Δοκίμου Ιωάννη Παστρικάκη και του Ανθυποπλοιάρχου Νικολάου Ρίτσου, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά κατά τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Χίου. Τα στεφάνια κατατέθηκαν αντίστοιχα από τον Αρχηγό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και τον εγγονό του Ανθυποπλοιάρχου Ν. Ρίτσου.

       Τέλος, η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα της Προοδευτικής Εκπολιτιστικής Ένωσης Βροντάδου, της οποίας προηγήθηκε σεμνή τελετή, κατά την οποία ο Αρχηγός ΓΕΝ επέδωσε στο Υποπλοίαρχο (ε.α.) Γεώργιο Ρίτσο Π.Ν. (εγγονό του ήρωος) επετειακό αναμνηστικό σε ένδειξη τιμής προς τον πεσόντα πρόγονό του.

Διεύθυνση Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων

 

Δείτε την ανακοίνωση και τις φωτογραφίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εδώ.

Latest posts