ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην 191η Επέτειο της Ναυμαχίας Ναβαρίνου

  Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 19 και Σάββατο  20 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στην Πύλο εορταστικές εκδηλώσεις για την 191η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Γ. Παυλόπουλου  ΠΝ, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσε στο λιμένα της Πύλου η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ. Επιπροσθέτως τμήμα της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και άγημα της Φρεγάτας απέδωσαν τιμές.

  Στις 20 Οκτωβρίου 1827 έλαβε χώρα  στον ομώνυμο όρμο η ναυμαχία του Ναβαρίνου, κατά την οποία οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής  (Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία) αντιμετώπισαν τον ενωμένο Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό τον Ιμπραήμ πασά. Ο στόλος των τριών Ευρωπαϊκών δυνάμεων παρόλο που υστερούσε των αντιπάλων σε αριθμό πλοίων και πυροβόλων, υπερτερούσε σε πειθαρχία, εκπαίδευση και  εμπειρία. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η ολοσχερής καταστροφή του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου,  γεγονός που σηματοδότησε την απαρχή δημιουργίας Ελληνικού Κράτους.

  Η εν λόγω ναυμαχία είναι η τελευταία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Ποτέ άλλοτε στο πλαίσιο των ναυτικών επιχειρήσεων με ιστιοφόρα σκάφη δεν αντιπαρατέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός μονάδων, με τόσο μεγάλη ισχύ πυρός, σε τόσο περιορισμένης έκτασης πεδίο μάχης.

 

Διεύθυνση Εθιμοτυπίας & Δημοσίων Σχέσεων

Latest posts