ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην Άσκηση “NOBLE DINA 2018”

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο των πολυμερών συνεργασιών με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις ΗΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε, από 19 έως 29 Μαρτίου 2018, στην τριεθνή άσκηση με την επωνυμία “NOBLE DINA 2018”. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το Πολεμικό Ναυτικό με το Ναυτικό των ΗΠΑ και το Ναυτικό του Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και το Ναυτικό της Κύπρου.

Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο της Χάιφας.

Τα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι ακόλουθες δυνάμεις:

        Ελλάδα: Μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, μία πυραυλάκατος, δύο υποβρύχια καθώς και υποβρύχιοι καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

        ΗΠΑ: Ένα αντιτορπιλικό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ).

        Ισραήλ: Μία κορβέτα με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

        Κύπρος: Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης Λάρνακας και ένας Αξιωματικός ως παρατηρητής.

Στο πλαίσιο της άσκησης οι συμμετέχουσες ελληνικές μονάδες (η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) κατέπλευσαν στο λιμένα Χάιφας Ισραήλ.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, εορτάσθηκε επί της φρεγάτας ΨΑΡΑ η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Ειδικότερα, παρατέθηκε δεξίωση επί του πλοίου υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α. Θ. Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Επιπρόσθετα, στην ανωτέρω εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος του Κράτους του Ισραήλ κ. Yaron Mazuz, ο Διευθυντής Ναυτικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού του Ισραήλ Υποναύαρχος Ido Ben-Moshe, διαπιστευμένοι στο Ισραήλ Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας, Αξιωματούχοι και Αξιωματικοί του Ισραήλ, οι Κυβερνήτες και αντιπροσωπείες των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που ελλιμενίζονταν στο λιμένα Χάιφας στο πλαίσιο της άσκησης, καθώς και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Ιερουσαλήμ και αριθμός Ελλήνων που κατοικούν στο Ισραήλ.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Latest posts