ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου Υποβρυχίων

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Υποβρυχίων, στο πάρκο Φλοίσβου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Τα αποκαλυπτήρια τελέσθηκαν από την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών. Η τελετή διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και παρέστησαν μέλη της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης ΠΝ, επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Ραδίτσας ΠΝ, αντιπροσωπεία Ανωτάτων και Ανωτέρων Αξιωματικών, διατελέσαντες Διοικητές Υποβρυχίων, και εν αποστρατεία στελέχη του ΠΝ, καθώς και μαθητές των Σχολείων Παλαιού Φαλήρου.

Το μνημείο ανεγέρθηκε κατόπιν προσφοράς, από το ΠΝ, του παλαιού πυργίσκου του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου, εθελοντικής εργασίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και οικονομικής συμβολής του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, με την πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και την αρωγή του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσιου Χατζηδάκη.

Από το 1886, έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στόλο συνολικά 33 υποβρύχια. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Διοίκηση Υποβρυχίων είχε έξι Υ/Β εκ των οποίων βυθίστηκαν τα τέσσερα (Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ Υ-1, Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ Υ-3, Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ Υ-5 και Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ Υ-6,) και οι απώλειες ανήλθαν σε 108 Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναύτες.

 

Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Latest posts