ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Ιστορικό

Το έτος 1866 συστήθηκε για πρώτη φορά η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ» με σκοπό την απόκτηση κεφαλαίων για τη Ναυπήγηση Πολεμικών Μονάδων. Πόροι της εταιρείας αυτής ήταν οι δωρεές διαφόρων πλουσίων Ελλήνων, τόσο της ημεδαπής όσο και των ομογενών του εξωτερικού, καθώς και οι πρόσοδοι του «ΛΑΧΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ» που πρωτοκαθιερώθηκε το 1871. Την διοίκηση της εν λόγω Εταιρείας ανέλαβε δεκαπενταμελής επιτροπή, μέλη της οποίας εξελέγησαν το πρώτον, οι : Θεοδ. Κολοκοτρώνης, εγγονός του γέρου του Μοριά, ως Πρόεδρος, ο Άγγλος φιλέλλην αγωνιστής Ριχάρδος Τζώρτζ, αρχηγός τότε του στρατού, ο Ναύαρχος Κ. Κανάρης, ο Ναύαρχος Κ. Νικόδημος, ο Σπύρος Τρικούπης, ο Γεώργιος Σταύρου ιδρυτής της Εθνικής Τραπέζης, Γ. Ψύλλας, Θρασύβουλος Ζαΐμης, Ανδρέας Γ. Κουντουριώτης, Ευστ. Ηλιόπουλος, Ι.Δ. Σούτσος, Εμμ. Τομπάζης, Κ. Φρεαρίτης, Λουκάς Ράλλης ο πρώτος δήμαρχος Πειραιώς και ο Δημήτριος Μαυροκορδάτος.

Το έτος 1900 διαλύθηκε η παραπάνω ΕΤΑΙΡΕΙΑ και συστήθηκε με το Νόμο ΒΨΟΔ το «ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ» στο οποίο περιήλθε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της προαναφερόμενης ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, καθώς και το υπό του Γεωργίου Αβέρωφ καταληφθέν κληροδότημα για τη ναυπήγηση καταδρομικού πλοίου σύμφωνα με την από 30-3-1898 διαθήκη του, που δημοσιεύτηκε στο Ελληνικό Προξενικό Δικαστήριο της Αλεξάνδρειας (16-7-1899).

Ο Ν.ΒΨΟΔ / 1900 και η λοιπή νομολογία που διέπει το Ταμείο Εθνικού Στόλου κωδικοποιήθηκε με το Νόμο 4944 / 1931 που μαζί με μεταγενέστερες τροποποιήσεις- συμπληρώσεις αποτελεί και σήμερα το βασικό Νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΣ. Τα γραφεία διοίκησης του ΤΕΣ στεγάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού Φειδίου 10 -Τ.Κ. 106 78 Αθήνα.

Πρέπει να επισημανθεί  η προσφορά των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι στις κρίσιμες για την πατρίδα στιγμές ανταποκρίθηκαν από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δείχνοντας έτσι την ευαισθησία και την αγάπη τους στο ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό. Ενδεικτικά αναφέρονται δωρεές από ομογενείς της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Κίνας, της Αιθιοπίας, και Νέας Ζηλανδίας. Σημαντικές ήταν οι προσφορές των Ι. Βαρύκα, Κ. Νικόδημου, Γ. Αβέρωφ, Σ. Σιδερίδη, Θ. Πετούση, Χ. Σπηλιόπουλου, Μ. Κοργιαλένιου, Δ. Πλατύκα, Γ. Αθανασούλη, Ε. Κέκεση και άλλων, που χαρακτηρίζονται ευεργέτες του Ταμείου Εθνικού Στόλου.

Από την περιουσία του Ταμείου αγοράσθηκαν προπολεμικά το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, τα αντιτορπιλικά «Νέα Γενεά» και «Κεραυνός», 4 ανιχνευτικά τύπου «Πάνθηρ», 3 τορπιλοβόλα τύπου «Βαλκάν», το παλαιό εκπαιδευτικό «Άρης», 2 αντιτορπιλικά τύπου «Ύδρα», το βοηθητικό «Κοργιαλένιος», τορπιλάκατοι, τα αντιτορπιλικά «Β. Όλγα» και «Βασιλεύς Γεώργιος» και σημαντικής αξίας πολεμικό υλικό. Με τη συμπληρωματική ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού το ΤΕΣ συνέβαλε στην απόκτηση και άλλων πολεμικών μονάδων του Ναυτικού όπως 6 Υ/Β τύπου «Παπανικολής». Ακόμη συνέβαλε στην επισκευή πολεμικών μονάδων όπως για παράδειγμα του καταδρομικού «Έλλη», του θωρηκτού «Κιλκίς» κ.λ.π. Από τους πόρους του ΤΕΣ αμέσως μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ανεγέρθηκαν και επισκευάστηκαν οι Ναυτικές Σχολές, οι Ναυτικές Διοικήσεις και τα κτίρια του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Τέλος το έτος 1974 με τα γεγονότα της Κύπρου οι Έλληνες εφοπλιστές πρόσφεραν αυθόρμητα 44 εκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση του προγράμματος κατασκευής 6 πυραυλακάτων και του εξοπλισμού τους. Αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούσαν για το ίδιο πρόγραμμα πρόσφεραν από το υστέρημά τους το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων.

Ο Στόλος μας