ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Διεξαγωγή 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το 1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος, το οποίο διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Την έναρξη του Συνεδρίου, κήρυξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ σύντομο χαιρετισμό στους συμμετέχοντες απηύθυναν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος,  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης.

Ως επισκέπτες ομιλητές, συμμετείχαν ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (COM/MARCOM) Vice Admiral Keith Blount, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος και ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Χηνοφώτης ΠΝ, ενώ παρευρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, οι κ.κ. Αρχηγοί των Ναυτικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καθώς και εκπρόσωπος του Γάλλου Α/ΓΕΝ.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η Θαλάσσια Ισχύς ως Συντελεστής Εθνικής Ισχύος» και αποσκοπούσε στην ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ, με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, της γεωστρατηγικής, της οικονομίας και της στρατιωτικής στρατηγικής. Η οργάνωση του Συνεδρίου περιελάμβανε, εκτός από την εισαγωγική ενότητα, τις ακόλουθες τέσσερις θεματικές ενότητες:

  1. Ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
  2. Η ναυτική διάσταση των Διεθνών Σχέσεων.
  3. Σύγχρονη Ναυτική Στρατηγική και Εφαρμογές Ναυτικής Ισχύος.
  4. Τεχνολογικές Εξελίξεις και Καινοτομίες της Ναυπηγικής και της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των επιμέρους εισηγήσεων κάθε ενότητας, με τους ομιλητές οι οποίοι αποτελούν υψηλόβαθμα στελέχη των Ε.Δ (ε.α), της Αμυντικής Βιομηχανίας, της εφοπλιστικής κοινότητας και ακαδημαϊκούς, καθώς και τους αντίστοιχους συντονιστές της εκάστοτε ακολουθούσας συζήτησης, πατήστε εδώ.

Οι εισηγήσεις και τα μηνύματα των διακεκριμένων ομιλητών, καθώς και τα συμπεράσματα των συζητήσεων του 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος, έθεσαν ένα γόνιμο πλαίσιο ανάπτυξης προβληματισμών, τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων και αξιοποίησης των ευκαιριών του περιβάλλοντος ασφάλειας της χώρας μας, υπό το πρίσμα της ναυτικής ισχύος.

Προς τιμή των συμμετεχόντων ομιλητών, τις βραδινές ώρες της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, παρέθεσε επίσημο δείπνο επί του ΠΝΜ «Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ».

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την εναρκτήρια ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ, πατήστε εδώ.

Latest posts