ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

NAYTIKO

Το Πολεμικό Ναυτικό στην Απόβαση της Νορμανδίας

    Την 6η Ιουνίου 1944, η οποία  έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μέρα του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία της Γαλλίας. Στην απόβαση έδωσε το παρόν το Πολεμικό Ναυτικό με τις Κορβέτες “ΚΡΙΕΖΗΣ” και “ΤΟΜΠΑΖΗΣ”.

    Οι Κορβέτες μας, που  συμμετείχαν στην αποβατική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Overlord (Κυρίαρχος), έλαβαν στις 5 Ιουνίου απόρρητο σήμα με το οποίο ενημερώνονταν για την έναρξη της επιχείρησης και ανέλαβαν την συνοδεία της αποβατικής δύναμης των συμμάχων, μέσω θαλάσσιων ναρκοπεδίων, που είχαν δημιουργήσει  οι Γερμανοί στα στενά της Μάγχης.

    Συγκεκριμένα,  οι Κορβέτες μας συνόδευσαν τα πλοία που αποβίβασαν την 50η Βρετανική  Μεραρχία στις ακτές της Γαλλίας. Επιπλέον, τα ελληνικά πολεμικά πλοία παρέμειναν στα ανοικτά των ακτών εκτελώντας ναυτικό βομβαρδισμό προς κάλυψη των αποβατικών, καθώς και εγγύς αντιαεροπορική προστασία. Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου και ενώ  η μάχη μαίνονταν, γερμανικά αεροσκάφη εκδήλωσαν αεροπορική επίθεση εναντίον των Κορβετών μας, η οποία αντιμετωπίστηκε από τα αντιαεροπορικά όπλα των πλοίων χωρίς να σημειωθούν απώλειες στις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις. Τις επόμενες δύο ημέρες, οι δύο Κορβέτες ανέλαβαν να συνοδεύσουν τα εμπορικά και επιβατικά πλοία, που χρησιμοποιήθηκαν για την απόβαση, πίσω στους Βρετανικούς λιμένες απόπλου.

 

Διεύθυνση Εθιμοτυπίας & Δημοσίων Σχέσεων

Latest posts