Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού
Θυρεός
Απεικονίζεται το κέρας της Αμάλθειας και άγκυρα.
Σύμφωνα με την μυθολογία, η Αμάλθεια ήταν η κατσίκα με το γάλα της οποίας ετρέφετο ο μικρός Δίας.
Το κέρας της αμάλθειας συμβολίζει την αφθονία αγαθών και μέσων.
Ιστορικό
1. Το Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ), ιδρύθηκε το 1966 μετά από μελέτη που συντάχθηκε από ομάδα Αμερικανών Αξιωματικών για να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες τότε αδυναμίες στο εφοδιαστικό σύστημα του Πολεμικού Ναυτικού, οι σπουδαιότερες των οποίων συνίστατο στην κατάτμηση του εφοδιαστικού έργου, και στο πλήθος των εφοδιαστικών ανεξαρτήτων περιφερειακών Διευθύνσεων που υπήρχαν στους επιτελικούς κλάδους και Διευθύνσεις σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ).
2. Η οργάνωση του ΚΕΦΝ σχεδιάστηκε με βάση τα Κέντρα Διοικήσεως Υλικού (INVENTORY CONTROL POINTS ) του Αμερικάνικου Ναυτικού και σταδιακά προσαρμόστηκε και προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα, στο μέτρο των υφιστάμενων δυνατοτήτων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.
Αποστολή
1. Η αποστολή του ΚΕΦΝ είναι να υλοποιεί το εφοδιαστικό πρόγραμμα του Π.Ν μέσω της παρεχόμενης οικονομικής υποστήριξης (Προϋπολογισμού-Π/Υ) με βάση την πολιτική εφοδιασμού που καθορίζει το ΓΕΝ και τις επιμέρους κατευθύνσεις του ΔΔΜΝ, με σκοπό τη συμβολή στην εξασφάλιση αποτελεσματικής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας των μονάδων του ΠΝ.
2. Στην υλοποίηση της ανωτέρω αποστολής του, το ΚΕΦΝ τηρεί τις αναγκαίες διαδικασίες και εφαρμόζει τις επί μέρους λειτουργίες ενός ολοκληρωμένου εφοδιαστικού συστήματος που είναι:
α. Η εκτίμηση, πρόβλεψη και προβολή των αναγκών, η υλοποίηση/ εκτέλεση των προμηθειών/ εργασιών, ο σχηματισμός και η ροή των αποθεμάτων, οι χορηγίες των υλικών, η λογιστική / διαχειριστική παρακολούθησή τους και ο έλεγχος.
β. Η αποθήκευση, ταξινόμηση, συντήρηση, ανακύκλωση, διαχείριση και χορηγία υλικών και εφοδίων (γενικού και αμοιβού υλικού, εφοδίων προσωπικού, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού) που προορίζονται για τη συντήρηση, επισκευή και εν γένει κάλυψη των απαιτήσεων λειτουργίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των Π. Πλοίων και Ν. Υπηρεσιών, πλην καυσίμων, λιπαντικών, ναυτικών εφοδίων και οπλισμού – πυρομαχικών.
γ. Η προμήθεια από το εμπόριο των υλικών αρμοδιότητάς του, που δεν υπάρχουν στο εφοδιαστικό σύστημα και προορίζονται για κάλυψη των αναγκών των επισκευαζόμενων Π. Πλοίων, καθώς και των υλικών που επηρεάζουν την ετοιμότητα και ασφάλεια των Π. Πλοίων και των Ν. Υπηρεσιών, με τις ειδικές για το σκοπό αυτό προεγκρίσεις και εγκρίσεις.
δ. Η διαμετακόμιση των υλικών και εφοδίων αρμοδιότητάς του (αποστολή- παραλαβή – φόρτωση – εκφόρτωση).
ε. Η διαλογή και εκποίηση του άχρηστου και πλεονάζοντος υλικού των αποθηκών.
ζ. Η τήρηση, παρακολούθηση, ενημέρωση και απογραφικός έλεγχος των βιβλίων απογραφών Π. Πλοίων και Ν. Υπηρεσιών, για το υλικό και εφόδια αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές.
η. Η καθολική απογραφή των αποθηκών.
Οργάνωση
1. Η γενική διοικητική διάρθρωση του ΚΕΦΝ, έχει την ακόλουθη δομή:
α. Διοικητής.
β. Διεύθυνση Επιτελικού Συντονισμού και Διοικητικής Υπηρεσίας.
γ. Διεύθυνση Ελέγχου – Πρόβλεψης Αποθεμάτων.
δ. Διεύθυνση Προμηθειών.
ε. Διεύθυνση Παραλαβών – Διαμετακόμισης Υλικών. στ.Διεύθυνση Εκτέλεσης Π/Υ και Πληρωμών. ζ. Διεύθυνση Μελετών – Μηχανογράφησης. η. Διεύθυνση Εφοδιασμού Αττικής. θ. Διεύθυνση Εφοδιασμού Κρήτης. 2. Το Ν. Συγκρότημα του ΚΕΦΝ είναι το διοικητικό λειτουργικό όργανο, μέσω του οποίου, ο Διοικητής ασκεί τα καθήκοντά του. 3. Τη διοίκηση του Ν. Συγκροτήματος, ασκεί ο Διοικητής του ΚΕΦΝ με την άμεση συνδρομή του Διευθυντού Επιτελικού Συντονισμού και Διοικητικής Υπηρεσίας ο οποίος οφείλει, να προετοιμάζει τα απαραίτητα στοιχεία για τη λήψη αποφάσεων από το Διοικητή και να τον βοηθά στην εκπλήρωση της αποστολής του.