ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Καριέρα Αξιωματικού

Σταδιοδρομία Αξιωματικών προερχόμενων από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Μετά την περάτωση της φοίτησής τους στη ΣΝΔ, οι Ναυτικοί Δόκιμοι ονομάζονται μάχιμοι ή μηχανικοί Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και φέρουν το βαθμό του Σημαιοφόρου για τα τέσσερα πρώτα έτη της σταδιοδρομίας τους. Η αρχή της σταδιοδρομίας τους περιλαμβάνει την τοποθέτησή τους σε Φρεγάτες του Αρχηγείου Στόλου για τουλάχιστον ένα έτος. Ακολούθως οι Σημαιοφόροι μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλους τύπους Πολεμικών Πλοίων, όπως Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Αρματαγωγά, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ναρκοθηρευτικά και Παράκτια Περιπολικά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλεγούν για συνέχιση της σταδιοδρομίας τους σε Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων και στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Με την ένταξή τους στο δυναμικό των ανωτέρω μονάδων/υπηρεσιών, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Κατ αντιστοιχία με το είδος των μονάδων στις οποίες θα σταδιοδρομήσουν οι Αξιωματικοί, έχουν καθιερωθεί και ανάλογες αποζημιώσεις/επιδόματα (όπως η ειδική αποζημίωση Στόλου για τους υπηρετούντες σε Πολεμικά Πλοία, καταδυτικό επίδομα για τους υπηρετούντες στα Υποβρύχια, πτητικό επίδομα για τους υπηρετούντες στα Ιπτάμενα Μέσα, ημερήσια αποζημίωση κατά τις εν πλω απασχολήσεις κ.α.). Μετά τα τέσσερα χρόνια στο βαθμό του Σημαιοφόρου, προάγονται στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και παρακολουθούν το Σχολείο Αξιωματικών Επιστασιών Πλοίων, διάρκειας δέκα μηνών για τους μάχιμους Αξιωματικούς και έξι μηνών για μηχανικούς Αξιωματικούς. Η εκπαίδευση αυτή θεωρείται συνέχεια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, την οποία έλαβαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη ΣΝΔ. Επιπρόσθετα, έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν εξειδικευμένα θέματα, με τα οποία έχουν ήδη έλθει ή θα έλθουν σε επαφή κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους σε Πολεμικά Πλοία.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετούν σε Πολεμικά Πλοία του Αρχηγείου Στόλου με καθήκοντα όπως Αξιωματικός/ Διευθυντής επιστασιών, Ύπαρχος και με κορυφαία τη θέση του Κυβερνήτη, εάν πρόκειται για μάχιμο Αξιωματικό, ή Α΄ Μηχανικός, εάν πρόκειται για μηχανικό Αξιωματικό. Επίσης τοποθετούνται σε επιτελικές, διευθυντικές και διοικητικές θέσεις του Πολεμικού Ναυτικού, όπως Διοικητές ομάδας πλοίων (Διοικητής Φρεγατών, Διοικητής Ταχέων Σκαφών, Διοικητής Υποβρυχίων κ.α.), Διοικητές/Διευθυντές Υπηρεσιών Ξηράς, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχουν δε και τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετηθούν σε θέσεις εξωτερικού, σε ελληνικές πρεσβείες, διασυμμαχικά επιτελεία και στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και σε κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού στο εξωτερικό για παραλαβή Νέων Μονάδων.

Εκτός της εκπαίδευσης, την οποία λαμβάνουν στο Σχολείο Αξιωματικών Επιστασιών Πλοίων και στην Σχολή Διοίκησης και Επιτελών ΠΝ, έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν και σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και η Σχολή Εθνικής Άμυνας, με δυνατότητα ταυτόχρονης φοίτησης για απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών σε ελληνικά Πανεπιστήμια. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης σε αντίστοιχες Σχολές Πολέμου και Σχολές Εθνικής Άμυνας άλλων χωρών.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας των Αξιωματικών στο Πολεμικό Ναυτικό, η ακαδημαϊκή μετεκπαίδευση είναι συνεχής. Στους βαθμούς του Ανθυποπλοίαρχου, του Υποπλοίαρχου και του Πλωτάρχη οι Αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Naval Postgraduate School στην Καλιφόρνια ΗΠΑ, το Cranfield University στη Μεγάλη Βρετανία, το Harvard University και το Massachusetts Institute of Technolology (MIT) στη Βοστώνη ΗΠΑ, καθώς και της Ελλάδας, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους τομείς της Μηχανολογίας Όπλων, των Ηλεκτρονικών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Ναυπηγίας, της Εφαρμοσμένης Φυσικής, της Επιχειρησιακής Έρευνας, της Διοικητικής – Management, κ.τ.λ.

Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι της ΣΝΔ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της ΣΝΔ σε συνεργασία με το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, με τίτλο «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία».

Ο ανώτατος βαθμός, στον οποίο μπορεί να προαχθεί ένας μάχιμος Αξιωματικός, είναι αυτός του Ναυάρχου και η ανώτατη θέση, στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί αυτή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Αντίστοιχα για μηχανικό Αξιωματικό, ο ανώτατος βαθμός είναι του Αντιναυάρχου και η ανώτατη θέση αυτή του Γενικού Επιθεωρητή Ναυτικού ή Διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού.

Αναλυτικά η ιστοσελίδα : www.hna.gr

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων βρίσκεται στη διεύθυνση:
Τέρμα Λεωφόρου Χατζηκυριακού / Χατζηκυριάκειο-Πειραιά, ΤΚ: 18539

Γραφείο Εισαγωγικών Εξετάσεων: 210-4581337

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων: 210-4581316 / 210-4581326

 

Ο Στόλος μας