ΠΟΛΕΜΙΚΟ
Καριέρα Υπαξιωματικού
Σταδιοδρομία Αποφοίτων ΑΣΣΥ
Μετά την περάτωση της 3ετούς φοίτησής τους στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, οι απόφοιτοι της, ονομάζονται Μόνιμοι Υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, και φέρουν το βαθμό του Κελευστή. Η αρχή της σταδιοδρομίας τους περιλαμβάνει την τοποθέτησή τους σε Φρεγάτες του Αρχηγείου Στόλου για τουλάχιστον ένα έτος. Ακολούθως οι Κελευστές μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλους τύπους Πολεμικών Πλοίων, όπως Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Αρματαγωγά, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ναρκοθηρευτικά και Παράκτια Περιπολικά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλεγούν για συνέχιση της σταδιοδρομίας τους σε Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων και στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Με την ένταξή τους στο δυναμικό των ανωτέρω μονάδων/υπηρεσιών, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Κατ’ αντιστοιχία με το είδος των μονάδων στις οποίες θα σταδιοδρομήσουν οι Υπαξιωματικοί, έχουν καθιερωθεί και ανάλογες αποζημιώσεις/επιδόματα (όπως η ειδική αποζημίωση Στόλου για τους υπηρετούντες σε Πολεμικά Πλοία, καταδυτικό επίδομα για τους υπηρετούντες στα Υποβρύχια, πτητικό επίδομα για τους υπηρετούντες στα Ιπτάμενα Μέσα, ημερήσια αποζημίωση κατά τις εν πλω απασχολήσεις κ.α.). Στο βαθμό του Αρχικελευστή παρακολουθούν το Σχολείο Υπολόγων Επιστασιών, διάρκειας ενός μήνα. Στο βαθμό του Ανθυπασπιστή παρακολουθούν το Σχολείο Αξιωματικών Ειδικοτήτων διάρκειας ενός μήνα. Στο βαθμό του Σημαιοφόρου παρακολουθούν το Σχολείο Διοίκησης και Επιτελών Αξιωματικών Ειδικοτήτων Ναυτικού, διάρκειας δυο μηνών. Οι εκπαιδεύσεις αυτές θεωρούνται συνέχεια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, την οποία έλαβαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη ΣΜΥΝ. Επιπρόσθετα, έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν εξειδικευμένα θέματα, με τα οποία έχουν ήδη έλθει ή θα έλθουν σε επαφή κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους σε Πολεμικά Πλοία.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετούν σε Πολεμικά Πλοία του Αρχηγείου Στόλου με καθήκοντα όπως Υπόλογος ή Αξιωματικός Επιστασιών, ενώ αναλόγως της Εξειδίκευσης που αποκτούν μπορούν να φτάσουν σε βοηθητικά πλοία, στη θέση του Υπάρχου και του Κυβερνήτη (αρμενιστές), ή του Β’ Μηχανικού και του Α΄ Μηχανικού (μηχανικοί). Επίσης τοποθετούνται σε επιτελικές θέσεις του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχουν δε και τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετηθούν σε θέσεις εξωτερικού, σε ελληνικές πρεσβείες, διασυμμαχικά επιτελεία και στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και σε κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού στο εξωτερικό για παραλαβή Νέων Μονάδων.
Ο ανώτατος βαθμός, στον οποίο μπορεί να προαχθεί ένας Υπαξιωματικός είναι αυτός του Αντιπλοιάρχου, ενώ σε περίπτωση που είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ, ο ανώτατος βαθμός αφενός μεταβάλλεται επί τα βελτίω σε αυτόν του Πλοιάρχου, ενώ αφετέρου δύνανται υπό προϋποθέσεις να μεταταχθούν νωρίτερα στο Σώμα των Αξιωματικών, αποκτώντας ανάλογη Ειδικότητα η οποία συνάδει με το πτυχίο το οποίο κατέχουν και να σταδιοδρομήσουν με αυτή.
Επικοινωνία με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού στο Τηλ: 5574 980 (Εσωτερικό1736 και 1741) Σκαραμαγκάς