Διοίκηση Φρεγατών
Θυρεός
Ο θυρεός απεικονίζει μία φρεγάτα να πλέει ’’με απεριόριστη ταχύτητα’’, συμβολίζοντας την αμεσότητα και την ικανότητα της Διοίκησης να επεμβαίνει σε όλες τις επιχειρησιακές προκλήσεις. Ως φόντο απεικονίζεται η περιοχή του Βορείου Αιγαίου, όπου οι Ναυτικές Μονάδες της Διοίκησης συνέβαλαν στις μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ η πυξίδα συμβολίζει το υψηλό επίπεδο Ναυτικής Τέχνης που διαθέτουν τα πληρώματα της Διοίκησης Φρεγατών.
Ιστορικό
Η σημερινή Διοίκηση Φρεγατών ουσιαστικά συστάθηκε λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους υπό τη μορφή του Στολίσκου Αντιτορπιλλικών με επικεφαλής τον Πλοίαρχο Ι.ΒΡΑΤΣΑΝΟ και αποτελούνταν από δύο (2) Μοίρες. Τη Μοίρα των Ανιχνευτικών με Μοίραρχο επικεφαλής τον Αντιπλοίαρχο Δ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Κυβερνήτη του Αντιτορπιλλικού ΛΕΩΝ και τη Μοίρα Αντιτορπιλλικών με Μοίραρχο επικεφαλής τον Αντιπλοίαρχο Ι. ΗΠΙΤΗ Κυβερνήτη του Αντιτορπιλλικού ΣΦΕΝΔΟΝΗ.
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων ο Ελληνικός Στόλος χωρίστηκε στο Στόλο του Αιγαίου υπό τον Πλοίαρχο (μετέπειτα Ναύαρχο) Π.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ και στη Μοίρα του Ιονίου υπό τον Πλοίαρχο Ι.ΔΑΜΙΑΝΟ. Ο Στολίσκος Αντιτορπιλλικών ανήκοντας στο Στόλο του Αιγαίου με ορμητήριο το Μούδρο της Λήμνου, συνετέλεσε στην ασφαλή μεταφορά στρατευμάτων και στον έλεγχο των στενών των Δαρδανελίων, εξασφαλίζοντας τη θαλάσσια κυριαρχία των Ελλήνων στο Αιγαίο. Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η συντριβή του Τουρκικού Στόλου στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (3 Δεκεμβρίου 1912) και ΛΗΜΝΟΥ (5 Ιανουαρίου 1913) καθώς και η απελευθέρωση όλων των νησιών του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από τα αποβατικά αγήματα των πλοίων και τμήματα στρατού ξηράς.
Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα γεγονότα του εθνικού διχασμού η Αγγλία προέβη σε κατάσχεση των υπό κατασκευή θωρηκτών και εύδρομων Αντιτορπιλλικών που βρίσκονταν στα Αγγλικά ναυπηγεία. Έτσι η σύνθεση του Στόλου σε Αντιτορπιλλικά παραμένει σταθερή. Ωστόσο εκτελέστηκαν ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο στο πλευρό των συμμάχων μετά το 1916 που ήταν κυρίως περιπολίες και συνοδείες νηοπομπών. Μετά την ανακωχή ο Ελληνικός και ο Συμμαχικός Στόλος εισήλθαν στην Προποντίδα, αγκυροβόλησαν στη Κωνσταντινούπολη και τη Νικομήδεια και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στη Ρωσία. Αργότερα, αρχικά με τη βοήθεια των συμμάχων και κυρίως των Άγγλων και στη συνέχεια μόνος, ο Ελληνικός Στόλος συμμετείχε στις επιχειρήσεις καλύψεως της Θράκης και της Μικρασιατικής εκστρατείας
Αποστολή
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΡΕΓΑΤΩΝ είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
Η Διοίκηση Φρεγατών με τα πλοία της και το προσωπικό της αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η συνεχής παρουσία των ναυτικών μονάδων της στις ελληνικές θάλασσες, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, αποτελεί εγγύηση διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και προβολή της Ελληνικής σημαίας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό στα πλαίσια της αποστολής της Διοικήσεως σε Εθνικό πλαίσιο και των υποχρεώσεων της χώρας.
Η Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Διοίκηση του Αρχηγείου Στόλου με δεκαέξι μονάδες και 2500 άνδρες και γυναίκες περίπου να τη στελεχώνουν. Η έδρα της βρίσκεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Της Διοίκησης Φρεγατών προΐσταται Μάχιμος Αξιωματικός βαθμού Αρχιπλοιάρχου.
Η αποστολή της Διοικήσεως Φρεγατών είναι να ενεργεί μέσα στα πλαίσια των εντολών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου Στόλου, για την οργάνωση, διοίκηση, επιχειρησιακή εκπαίδευση, παρακολούθηση της συντηρήσεως και γενικά την ετοιμότητα και προετοιμασία για πόλεμο των πλοίων, με σκοπό την συμβολή στην εκπλήρωση της αποστολής ή των έργων που ανατέθηκαν στον Αρχηγό Στόλου, όπως επίσης και την διατήρηση ετοιμότητας για ανάληψη επιχειρησιακών έργων εν πλω.
Έργα
Τα έργα που απορρέουν και αναλαμβάνονται από τη Διοίκηση Φρεγατών είναι:
α. Παρουσία στο Αιγαίο/Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού απαιτηθεί
β. Συμμετοχή σε διασυμμαχικές ασκήσεις/επιχειρήσεις ΝΑΤΟ/αποστολές στα πλαίσια επιβολής αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και διατήρησης της διεθνούς ειρήνης
γ. Διατήρηση/επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και ετοιμότητας.
δ. Εκπόνηση νέων και αναθεώρηση παλαιών τεχνικών/τακτικών οδηγιών
Οργάνωση
Για επιχειρησιακούς λόγους αλλά και για λόγους διοικητικής ευελιξίας και εκπαιδεύσεως, τα Πλοία της Διοικήσεως χωρίζονται σε δύο Μοίρες Φρεγατών (ΜΦ/Γ 1,2). Διοικούμενες από δύο Μάχιμους Αξιωματικούς βαθμού Πλοιάρχου Διοικητές Μοιρών Φρεγατών (ΔΜΦ/Γ 1,2).
Ο Διοικητής Φρεγατών και οι Διοικητές Μοιρών Φρεγατών, προβλέπεται να αναλάβουν Επιχειρησιακά έργα εν πλω, διοικώντας Πολεμικά Πλοία και άλλων Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου (π.χ. Πυραυλακάτους, Αρματαγωγά, Αερόστρομνα, Αντιναρκικά Πλοία κ.λ.π.), ως Διοικητές Μικτών Ομάδων Κρούσεως. Επίσης προβλέπεται να αναλάβουν Επιχειρησιακά Έργα ως Διοικητές της Ομάδος Κρούσεως Ταχείας Αντιδράσεως (ΔΥΝΑΜΗ ‘Δ’), διοικώντας και μονάδες των άλλων Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέλος στην Διοίκηση Φρεγατών υπάγεται και η Σχολή Φρεγατών.
Πλοία Διοίκησης
Στη Διοίκηση Φρεγατών ανήκουν 18 Πλοία,13 Φρεγάτες και 5 Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως.