Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου
Θυρεός
Ο Θυρεός της Υπηρεσίας απεικονίζει στο άνω μέρος τα σύμβολα των Ναυπηγοεπισκευαστικών Υπηρεσιών που είναι η προπέλα (σύμβολο των Μηχανικών) το τρίγωνο με διαβήτη (σύμβολο των Τεχνικών Ειδικοτήτων) και η άγκυρα. Στο κάτω μέρος του Θυρεού απεικονίζεται η νήσος Λέρος και μια πυξίδα.
Ιστορικό
Οι Ναυτικές Εγκαταστάσεις της νήσου Λέρου κατασκευάσθηκαν στη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής και συγκεκριμένα από το 1926 μέχρι το 1939. Η περιοχή του Αγ. Γεωργίου επελέγη για τη δημιουργία Ναυτικής Βάσης που θα περιλάμβανε εγκαταστάσεις για τη συντήρηση και την επισκευή πλοίων επιφανείας και Υ/Β, αποθήκες ανταλλακτικών, τροφίμων, πυριτιδαποθήκες, δεξαμενές καυσίμων και ενδιαιτήσεις πληρωμάτων των πλοίων.
Μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου όλες οι παλαιές Ιταλικές Ναυτικές εγκαταστάσεις του νησιού παραδόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών), ως μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων και τον Ιανουάριο του 1953 παραδόθηκαν στο Π.Ν. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε Ναυτικός Σταθμός ο οποίος με την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος διατηρήθηκε μέχρι το 1957 οπότε καταργήθηκε και δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστές υπηρεσίες, η Ναυτική Εποπτεία Λέρου (ΝΕΛ) σαν επιχειρησιακός φορέας και η Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) στις εγκαταστάσεις του Αγ. Γεωργίου, σαν εφοδιαστικός φορέας υπαγόμενες μέσω ΝΔΑ και ΝΣ στο ΓΕΝ και ΔΔΜΝ αντίστοιχα με Διοικητές Αξιωματικούς Λ.Σ.
Οι αρχικές εγκαταστάσεις της ΥΝΤΕΛ δεν περιλάμβαναν το Διοικητήριο, όλα τα συνεργεία και τις αποθήκες τα οποία ανήκαν στις Βασιλικές Τεχνικές Σχολές μέχρι το κλείσιμο τους το 1964.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι παλαιές Ιταλικές Ναυτικές εγκαταστάσεις παραδόθηκαν καταστραμμένες από τους βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα στη Μάχη της Λέρου το φθινόπωρο του 1943, γεγονός που αποτυπώνεται και στα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής και για την ενεργοποίηση μέρος αυτών κυρίως της περιοχής του Αγ. Γεωργίου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΥΝΤΕΛ, απαιτήθηκε η πρόσληψη Πολιτικών Υπαλλήλων διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων.
Από 24-8-83 η Διοίκηση της ΥΝΤΕΛ ανελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό με Διοικητή ανώτερο Μηχανικό Αξιωματικό ΠΝ, οπότε άρχισε η σταδιακή αξιοποίηση και ανάπτυξη των απαραίτητων εγκαταστάσεων με σκοπό την δημιουργία προκεχωρημένης βάσεως, με δυνατότητα παροχής ανάλογων ευκολιών ΔΜ στα πλοία που επιτηρούν τον θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου.
Tην 5ετία 1955-60 κατασκευάσθηκαν οι Νατοϊκές Εγκαταστάσεις Καυσίμων και Αποθήκες πυρομαχικών στο Παρθένι Λέρου.
Αποστολή
Από το 1983 έως και σήμερα η ΥΝΤΕΛ αποτελεί τον πλέον προκεχωρημένo τεχνικό – επισκευαστικό φορέα του ΠΝ. Σε περίοδο πολέμου, η ΥΝΤΕΛ μεταπίπτει σε Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Λέρου (ΠΝΒ.Λ.). Η αποστολή της ΥΝΤΕΛ είναι, να παρέχει στα Π. Πλοία λιμενικές ευκολίες, τεχνική υποστήριξη και εφοδιασμό σε υλικά, με σκοπό, τη συμβολή στην υποστήριξη της Διοικητικής Μέριμνας (Δ.Μ.) των Μονάδων του ΠΝ.
Από την ανωτέρω αποστολή, απορρέουν τα κάτωθι επιμέρους έργα:
α. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και γενικότερα της περιοχής ευθύνης της.
β. Η εξασφάλιση της άμυνας στην περιοχή ευθύνης της.
γ. Η άσκηση εποπτείας, η συντήρηση και η άρτια λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
δ. Η ετοιμότητα των διατιθεμένων πλωτών και χερσαίων μέσων.
ε. Η εκτέλεση επισκευών, περιοδικών συντηρήσεων και μετασκευών, σε καθοριζόμενους τύπους Π. Πλοίων και σε ανάλογη έκταση.
στ. Η εναποθήκευση, διαχείριση και ανεφοδιασμός των Π. Πλοίων σε καύσιμα, λιπαντικά, νερό και πάσης φύσεως διατιθέμενα υλικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές.
ζ. Η παροχή ευκολιών ΔΜ στο προσωπικό της ΥΝΤΕΛ, καθώς και των ελλιμενιζόμενων Π. Πλοίων, σε τομείς και έκταση, ανάλογα με τις δυνατότητές της.
η. Η λειτουργία της, ως Επικουρικού Κέντρου Κατάταξης (Ε/ΚΚ), προς κάλυψη των αναγκών της τοπικής εφεδρείας.
θ. Η επίταξη μέσων, υλικών εφοδίων, εγκαταστάσεων κλπ σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.
Η ΥΝΤΕΛ είναι υποταγμένη Υπηρεσία της ΔΔΜΝ με σχέση Διοικητικής Διοίκησης και Επιχειρησιακού Ελέγχου ασκούμενης από τον Α/ΓΕΝ.
Οργάνωση
Η ΥΝΤΕΛ είναι υποταγμένη Υπηρεσία της ΔΔΜΝ με σχέση Διοικητικής Διοίκησης και Επιχειρησιακού Ελέγχου ασκούμενης από τον Α/ΓΕΝ.
Η γενική διοικητική διάρθρωση της ΥΝΤΕΛ έχει την ακόλουθη δομή:
α. Διοικητής
β. Υποδιοικητής
γ. Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού
δ. Τμήμα Οικονομικής Μέριμνας και Εφοδιασμού
ε. Τμήμα Υποστήριξης
στ. Τμήμα Απογραφών και Κτηματικής Περιουσίας
ζ. Γραμματεία Επιτελείου
Ανεξάρτητα γραφεία ως κάτωθι.
α. Γραφείο Διοικητή
β. Γραφείο Υγιεινής – Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος
ΠΛΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στην ΥΝΤΕΛ υπάγονται Διοικητικά ένα ρυμουλκό σκάφος (Ρ/Κ ΚΑΔΜΟΣ) και από το 2022 ένα πετρελαιοφόρο πλοίο (Π/Φ ΗΡΙΔΑΝΟΣ).