Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925 και πέθανε στην Αθήνα το 2016. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά το 1937, επέστρεφε όμως κάθε καλοκαίρι στην Ύδρα, όπου άρχισε να ζωγραφίζει. Εκεί συνάντησε τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Δημήτρη Πικιώνη, που τους θεωρούσε, έμμεσα, δασκάλους του. Το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα Ζωγραφικής από τον Klaus Frieslander και, στη συνέχεια, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1943-1949). Ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση (1948, Ρόμβος). Το 1951 ξεκίνησε και τη διδακτική του δραστηριότητα, ως επιμελητής στην έδρα Ελεύθερου Σχεδίου στο Ε.Μ.Π., με καθηγητή τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (1953-56), όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε μαθήματα Χαλκογραφίας με τον Edward Goerg στην École des Beaux-Arts. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι τον θάνατό του.
Ο πίνακας “Το Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ” παρουσιάσθηκε στη μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Οι αγώνες του Έλληνα ναυμάχου” που έλαβε χώρα στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ ¨Γ. Αβερωφ¨, τον Ιούνιο του 1996. Ήταν μια πρωτοβουλία του Πολεμικού Ναυτικού τιμώντας έτσι τους αγώνες του Έλληνα ναυτικού για την προάσπιση των Ελληνικών θαλασσών.
Η επιτυχία της εκδήλωσης υποχρέωσε τους διοργανωτές να την μεταφέρουν λίγους μήνες μετά στην Αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου έπειτα από πρόσκληση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997» πάντα σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Ο Στόλος μας