ΠΟΛΕΜΙΚΟ
Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ (F 459)
Θυρεός
Aπεικονίζονται τρεις τρίαινες, δύο διπλά πτερά, σύμπλεγμα ξίφους και τορπίλλης, καθώς και τρεις πέλεκεις, όλα διατεταγμένα ανάμεσα στις κεραίες σταυρού κυανερύθρου χρώματος. Το ρητό, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ», έχει ληφθεί από το Θουκυδίδη και σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση: «Η ελευθερία είναι συνυφασμένη με την ανδρεία». Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που έδρασε ηρωικά κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με μικρές μόνο αποκλίσεις.
Βασικά Χαρακτηριστικά
Ιστορικό
Το όνομα “ΑΔΡΙΑΣ” επελέγη από το Πολεμικό Ναυτικό για να δοθεί σε Αντιτορπιλλικό συνοδείας τύπου HUNT, που παραχωρήθηκε από το Βρεταννικό Ναυτικό στις 20 Ιουλίου του 1942, κατά την έννοια που ονομάζουμε άλλα πλοία με ονόματα περιοχών που μας ενδιαφέρουν από εθνικής απόψεως. To 1943 κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή Δωδεκανήσων προσέκρουσε σε νάρκη, απώλεσε την πλώρη του, κατάφερε όμως μετά από ηρωικές προσπάθειες του πληρώματος να καταπλεύσει στην Αλεξάνδρεια, γεγονός που προκάλεσε τον θαυμασμό των Συμμαχικών Δυνάμεων και ανύψωσε το ηθικό των πληρωμάτων των Ελληνικών πλοίων. Για δεύτερη φορά το όνομα αυτό δόθηκε στο επίσης τύπου HUNT Αντιτορπιλλικό, που παραδόθηκε από το Βρεταννικό στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις 9 Φεβρουαρίου του 1945.
Η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ είναι το τρίτο κατά σειράν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, που έλαβε αυτήν την ονομασία, προς τιμήν πλέον του πρώτου ΑΔΡΙΑΣ και της ηρωικής δράσης του κατά την διάρκεια του Β. Παγκοσμίου Πολέμου.To πλοίο κατασκευάστηκε απο την εταιρεία ROYAL SCHELDE στην Ολλανδία την 31/07/78.Η ολλανδική ονομασία πλοίου ήταν ΗΜΝS CALLENBURGH(F – 808). Η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας και η μετονομασία του σε Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ (F-459) έγινε στις 30 Μαρτίoυ 1994, στον Ναύσταθμο του Ολλανδικού Ναυτικού στο DENHELDER. To πλοίο αφήχθη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος στις 28/06/94.
ΑΔΡΙΑΣ ήταν η αρχαία ονομασία της Αδριατικής Θάλασσας. Το όνομά της αυτό το όφειλε στην ομώνυμη πόλη η οποία είχε ιδρυθεί στις εκβολές του Πάδου ποταμού από τον Βασιλιά Αδρία, υιό του Μεσσαπίου Παύσωνος και πατέρα του Ιλλυριού Ιονίου.