Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F 466)
Θυρεός
Ο θυρεός του πλοίου απεικονίζει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά από όπου πήρε και το όνομά της. To πλοίο πήρε το όνομα του από τον Νικηφόρο Β΄ Φωκά ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πλώιμους στρατηγούς και αυτοκράτορες του Βυζαντίου (963-969) και μεγαλόπνοος οραματιστής της παγκόσμιας ακτινοβολίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.Φύση δυναμική και ιδιόρρυθμη, αφιέρωσε ολόκλήρη τη ζωή του στο πεδίο των μαχών και στην πνευματική άσκηση.
Βασικά Χαρακτηριστικά
Ιστορικό
Η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) είναι η δέκατη κατά σειρά παραλαβής φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού (Φ/Γ ΕΛΛΗ, Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ). Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Dok en Werfmaatschappij στο Fijenoord της Ολλανδίας στις 15 Νοεμβρίου 1980 και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 25 Νοεμβρίου 1982 με το όνομα «BLOYS VAN TRESLONG» (F-826). H ύψωση της ελληνικής σημαίας και η ένταξη του πλοίου στη Διοίκηση Φρεγατών έγινε στο DEN HELDER της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου 2004, με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π. Παστουσέα ΠΝ. Έλαβε μέρος στην εκπαίδευση FOST στο PLYMOUTH της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2005. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28 Μαρτίου 2005.
Σε αναγνώριση της ηρωικής μορφής του Βυζαντινού στρατηγού και Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, αλλά και θέλοντας να υπογραμμίσει την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει για πρώτη φορά όνομα βυζαντινού ήρωα σε πολεμικό πλοίο του.
O Νικηφόρος Φωκάς καταγόταν από τη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Φωκάδων της Καππαδοκίας. Απέδιδε μεγάλη σπουδαιότητα στην ναυτική ισχύ και ηγήθηκε, ως πλόιμος στρατηγός (Ναύαρχος), της μεγαλύτερης αμφίβιας επιχείρησης που αποπειράθηκε ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός, καρπός της οποίας υπήρξε η απελευθέρωση της επί ενάμιση αιώνα αραβοκρατούμενης Κρήτης. Το 960, με την ιδιότητα του Δομέστικου των Σχολών της Ανατολής, ο μετέπειτα Αυτοκράτορας ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες. Συγκέντρωσε το Βυζαντινό στόλο και μετά από εννέα μήνες δραματικής πολιορκίας, το Μάρτιο του 961, κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για τα επόμενα 250 χρόνια. Τρία χρόνια αργότερα, ως Αυτοκράτορας πλέον (τον Αύγουστο του 963 στέφθηκε αυτοκράτορας στο ναό της Αγίας Σοφίας), διέταξε τον επικεφαλής του Βυζαντινού Στόλου να απελευθερώσει την Κύπρο. Οι επιτυχείς αυτές επιχειρήσεις είχαν σαν επακόλουθο την αναζωπύρωση του Ελληνισμού στις Μεγαλονήσους και την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ηρωικός αυτοκράτορας δολοφονήθηκε τη νύχτα της 10ης Δεκεμβρίου του 969.