ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ

Θυρεός

Ο θυρεός της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) "Υποπλοίαρχος ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ" απεικονίζει έναν γλάρο πάνω από τα κύματα, συμβολίζοντας την ταχύτητα του πλοίου στο νερό και την ευκινησία του. Υποδηλώνει τη βαθιά σύνδεση με τη θάλασσα και την ναυτοσύνη του πληρώματος και των Αξιωματικών του. Τα δύο όπλα που απεικονίζονται (ο πύραυλος και η τορπίλη που κρατά ο γλάρος) συμβολίζουν την συνδυαστική δύναμη πυρός του πλοίου, αφού μπορεί να εκτοξεύσει τόσο κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON, όσο και κατευθυνόμενες τορπίλες SST-4.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

56,2/8,3/2,7 μέτρα

Εκτόπισμα

430 τόνους

Πλήρωμα

Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 43 ατόμων

Ταχύτητα

33,5 κόμβοι

Πρόωση

Τέσσερεις (4) κύριες μηχανές DIESEL , κατασκευής MTU. Τύπος μηχανών. 20V 538 ΤΒ 91.

Οπλισμός

Δύο πυροβόλα OTO-MELARA 76/62. Δύο δίκανα αντιεπορικά Πυροβόλα EMERLEC 30mm.Τέσσερεις εκτοξευτές Κ/Β Ε-Ε HARPOON κατασκευής BOEING. Δύο Τ/Σ TORO S5/3 με κατευθυνόμενες Τ/Λ SST-4. Εκτοξευτήρες Η/Ν αντιμέτρων RBOC.

Ιστορικό

  1. Το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ είναι το τρίτο κατά σειρά πλοίο τύπου La Combattante III εκ των τεσσάρων παραγγελθέντων για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Ναυπηγήθηκε στην εταιρία CONSTRUCTION MECANIQUES DE NORMANDIE (CMN) στο Χερβούργο της Γαλλίας. Η καθέλκυση του πλοίου έγινε στις 25 Ιανουαρίου 1977. Η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο πλοίο στο Χερβούργο της Γαλλίας στις 08 Νοεμβρίου 1977, και στις 26 Νοεμβρίου 1977 κατέπλευσε στην Ελλάδα. Ανάδοχος του πλοίου είναι η τότε κόρη του υπουργού Εθνικής Άμυνας δις Ναταλία Αβέρωφ.
  2. Ονομάστηκε Υποπλοίαρχος ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ στην μνήμη του Υποπλοιάρχου Στέφανου Τρουπάκη, ο οποίος υπηρετών στο Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ ως Υποπλοίαρχος, εφονεύθη την 14 Σεπτεμβρίου 1943 όταν το Υ/Β βυθίστηκε κατόπιν εχθρικής ενέργειας έξω από την Σκιάθο.
  3. Από τα τέλη του 2007 έως το 2010 εκτελέστηκαν εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Ο εκσυγχρονισμός περιελάμβανε την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση νέων, σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης όπλων, μηχανών και ελέγχου του σκαφους. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκε εγκατάσταση νέου τακτικού συστήματος, νέων ραντάρ επιτήρησης και ελέγχου πυρός, τοποθέτηση ηλεκτροοπτικού συστήματος, καθώς και εκσυγχρονισμός των επικοινωνιακών ικανοτήτων του πλοίου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο 2021 εκτελέστηκαν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας εργασίες μετασκευής από Κ/Β EXOCET MM38 σε Κ/Β HARPOON. Έκτοτε το πλοίο έχει ενταχθεί ξανά στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, και συμμετέχει επιχειρησιακά σε όλες τις ανατεθείσες αποστολές και ασκήσεις.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας