ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΦΑ ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ (Α-479)

Θυρεός

Βασικά Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις

63,2/11,60/4 μέτρα

Εκτόπισμα

1639,7 τόνους

Πλήρωμα

-

Ταχύτητα

13 κόμβοι

Πρόωση

-

Οπλισμός

-

Ιστορικό

α. Η ναυπήγηση του πλοίου έγινε μετά από απόφαση ΓΕΝ προς αντικατάσταση των παλαιότερων πλοίων. Τα σχέδια κατασκευής του πλοίου εκπονήθηκαν από ΓΕΝ.
ΕΤΟΣ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ : 1975.
ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ : 1976.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ : ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΦΩΝ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ – ΠΕΡΑΜΑ
ΑΡΧΙΚΟ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ.
ΠΡΩΤΟΘΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ : Α-479.
β. Η παραλαβή του πλοίου έγινε στο Πέραμα την 17 Μαρτίου 1976.Επανδρώθηκε από Στρατιωτικό προσωπικό και έκτοτε κατέπλευσε στην ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟYΣ Προλιμένα Πειραιώς.
γ. Την 17 Αυγούστου 1977 έγινε αντικατάσταση του στρατιωτικού προσωπικού με επίτακτους, προερχόμενους από το Εμπορικό Ναυτικό. Στους ανωτέρω επιτάκτους δόθηκε από την Υ.Φάρων ο ανάλογος βαθμός Π.Ν. και διακριτικά εφέδρων. Την 31 Δεκεμβρίου 1980 έγινε ξανά αντικατάσταση των επιτάκτων με μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό.
δ. Το πλοίο φέρει το όνομα του πυρπολητή Ιωάννη Θεοφιλόπουλου 1790 – 1885 (Καραβόγιαννος ή Τσάκαλος), Ήρωα του 1821. Η καταγωγή του ήταν από τα Λαγκάδια της επαρχίας Γορτυνίας. Γόνος παλαιάς οικογενείας της Πελοποννήσου, μικρανεψιός του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λακεδαίμονος Ανανία, ο οποίος σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους στην κύρια θύρα της μητροπόλεως Σπάρτης για την συμμετοχή του στα Ορλωφικά, Στην αρχή της επανάστασης βρέθηκε ναυτικός στα Ψαρά και ανεδείχθη ένας από τους γνωστότερους πυρπολητές, καίγοντας τουρκικά πλοία. Πιο συγκεκριμένα ο καπετάν Γιάννης Θεοφιλόπουλος ή Τσάκαλος έδρασε ως πηδαλιούχος και δαδούχος στο πλευρό των Παπανικολή και Κανάρη, όταν έκαψαν το ντελίνι στην Ερεσό και τη ναυαρχίδα των Τούρκων στην Χίο, αντίστοιχα. Η πρώτη ενέργεια έλαβε χώρα στις 27 Μαίου 1821, όπου με πλοίαρχο τον Δημήτρη Παπανικολή πυρπολήθηκε το δίκροτο ντελίνι του Αρναούτ Μπαϊραχτάρη. Και ύστερα στη Χίο, στις 6 Ιουνίου 1822 (λίγο μετά τις φοβερές σφαγές) όταν με διοικητή τον Κωνσταντή Μικέ Καναρίου ανατινάζουν τη Ναυαρχίδα “Κινούμενο Όρος” του Καρά Αλή. Από τον Αύγουστο του 1822 πολέμησε στην ξηρά στο πλευρό των Κανέλλου Δεληγιάννη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Φωτογραφίες

Ο Στόλος μας