ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

NAYTIKO

Τελετή Ορκωμοσίας Ναυτών 2023 Δ’ ΕΣΣΟ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των Ναυτών της Δ΄ ΕΣΣΟ 2023, στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΟΡΟΣ (ΚΕ ΠΟΡΟΣ), παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ), Υποναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ.

Στην τελετή παρέστησαν, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς και συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων Ναυτών.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

 

Εορτασμός Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13

0

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου, των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, προγραμματίζονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023:

 • Μουσικός περίπατος της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού:
 • 11:00: Από οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως έξωθεν Μουσείου Ακρόπολης.
 • 12:30: Εντός στάσης μετρό Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023:

 • Επισκεπτήριο κοινού σε Πολεμικά Πλοία στον λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) και σε Πολεμικό Πλοίο στον λιμένα Σούδας από 15:00 έως 17:00.
 • Ελεύθερη είσοδος κοινού στο ΠΝΜ «Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και στην Τριήρη Ολυμπιάς (μαρίνα Φλοίσβου) από 10:00 έως 17:00.

Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023:

 • Επισκεπτήριο κοινού σε Πολεμικά Πλοία στον λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) και σε Πολεμικό Πλοίο στον λιμένα Σούδας από 09:00 έως 17:00.
 • Ελεύθερη είσοδος κοινού στο ΠΝΜ «Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και στην Τριήρη Ολυμπιάς (μαρίνα Φλοίσβου) από 10:00 έως 17:00.

Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023:

 • 10:00 Επίσημος Εορτασμός – Δοξολογία, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ).
 • Επισκεπτήριο κοινού σε Πολεμικά Πλοία στον λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) και σε Πολεμικό Πλοίο στον λιμένα Σούδας από 09:00 έως 16:00.
 • Ελεύθερη είσοδος κοινού στο ΠΝΜ «Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και στην Τριήρη Ολυμπίας (μαρίνα Φλοίσβου) από 10:00 έως 17:00.

Κατάπλους Π. Πλοίων και επισκεπτήριο κοινού ως ακολούθως:

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου έως Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023, η Φρεγάτα (ΦΓ) ΛΗΜΝΟΣ και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων

(ΤΠΚ) ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ θα ελλιμενίζονται στο λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ), ενώ η Φρεγάτα (ΦΓ) ΚΑΝΑΡΗΣ θα ελλιμενίζεται στον λιμένα Σούδας.

Το πρόγραμμα επισκεπτηρίου έχει ως ακολούθως:

 • Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023: 15:00 έως 17:00
 • Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023: 09:00 έως 17:00
 • Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023: 09:00 έως 16:00

Πλους με Φρεγάτα (ΦΓ) του Πολεμικού Ναυτικού είκοσι (20) μαθητών και μαθητριών

Το 1ο δεκαήμερο Ιανουαρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί ολιγόωρος πλους με Φρεγάτα (ΦΓ) του Πολεμικού Ναυτικού και με τη συμμετοχή είκοσι (20) μαθητών και μαθητριών, ο οποίος θα εκτελεστεί το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου 2024, κατόπιν κλήρωσης για την επιλογής τους που πραγματοποιήθηκε το 1ο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2023.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ στο Ναύσταθμο Κρήτης

0

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, o Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ μετέβη αυθημερόν στον Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), συνοδευόμενος από τον Διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναύαρχο (Μ) Χαρίλαο Παπαδημητρίου ΠΝ, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος Νεκτάριος Λυμπεράκης ΠΝ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Αρχηγός ΓΕΝ επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού Υπηρεσιών που εδρεύουν στη νήσο Κρήτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΝΚ.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΝ εγκαινίασε νέες και ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων και στην Διεύθυνση Καυσίμων, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υποδομών στέγασης του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Αρχιπλοίαρχος Θεμιστοκλής Παπαδημητρίου ΠΝ.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Επίσκεψη του Διοικητή Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO)

0

Από την Τρίτη 28 έως και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, o Διοικητής Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (Commander Submarines NATO – COMSUBNATO) Rear Admiral Thomas Wall (U.S. Navy) πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα.

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, o COMSUBNATO επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), όπου και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες συζητηθήκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ο COMSUBNATO μετέβη, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) και στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Στόλου, ενώ συζητηθήκαν θέματα συνεργασίας και συμμετοχής Ελληνικών Υ/Β σε αποστολές ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον Διοικητή Διοίκησης Υποβρυχίων (ΔΥ) Πλοίαρχο Χρήστο Αλογάρη ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων (ΔΥ), της Σχολής Υποβρυχίων (ΣΥΒ), καθώς και στον Προσομοιωτή της ΣΥΒ. Ακολούθως επέβη σε Υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και κλάσης ΩΚΕΑΝΟΣ.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) στο Πολεμικό Ναυτικό, έτους 2023

1.    Για προσωποποιημένη πληροφόρηση πατήστε εδώ.

2.    Για να δείτε τους πίνακες επιτυχόντων πατήστε εδώ.

3.    Για να δείτε τους πίνακες επιλαχόντων πατήστε εδώ.

Τελετή Ορκωμοσίας 275ου Σχολείου ΣΕΑ Μ

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας (ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ) του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, η τελετή ορκωμοσίας του 275ου Σχολείου Σημαιοφόρων Επίκουρων Αξιωματικών/Μαχίμων (ΣΕΑ/Μ).

Η ορκωμοσία διεξήχθη παρουσία του Διοικητή Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (Δ/ΔΝΕ), Υποναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, ο οποίος απένειμε τα πτυχία στους ορκισθέντες Σημαιοφόρους.

Στην τελετή παρέστησαν συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Επίσκεψη της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας στο Αρχηγείο Στόλου

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ υποδέχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τον Διοικητή της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας Ταξίαρχο Παναγιώτη Κολλιντζά και τους σπουδαστές της 27ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής.

Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου, ενώ επισκέφθηκαν Υποβρύχιο τύπου 214, Αρματαγωγό (Α/Γ) τύπου ΣΑΜΟΣ, καθώς και Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (Τ/ΠΚ) τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ.

 

 

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Σχολείο επιμόρφωσης εκπαιδευτών από την Ιορδανία

Από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, διεξήχθη το σχολείο «Train the Trainer Course- TtTC» από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ), με τη συμμετοχή Αξιωματικών του Βασιλικού Ναυτικού της Ιορδανίας. Πέραν της θεωρητικής εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), πραγματοποιήθηκαν και εκπαιδευτικά αντικείμενα σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού εν όρμω, με τη συμμετοχή του πληρώματος της.

Οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν τις βασικές γνώσεις εκπαιδευτή και αξιολογητή, προκειμένου να υποστηρίξουν τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς φορείς των χωρών τους.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού

0

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, παρέστη στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τελέσθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Στην τελετή παρέστησαν, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), οι Πρόεδροι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ), του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ (ΣΑ/ΣΝΔ) και του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΜΥΝ (ΣΑ/ΣΜΥΝ) καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλοίαρχος Ευάγγελος Σιμαγιάς ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ