ΠΟΛΕΜΙΚΟ
Ναύσταθμος Κρήτης
Θυρεός
Ο θυρεός του Ναυστάθμου Κρήτης περιέχει το γαλάζιο και το λευκό, τα οποία είναι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Επίσης απεικονίζονται μία άγκυρα, ένας πύραυλος και μία προπέλα, τα οποία συμβολίζουν τις ναυπηγοεπισκευαστικές δυνατότητες του Ναυστάθμου, ώς και τις ικανότητες υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των Πολεμικών Πλοίων που ελιμενίζονται σε αυτόν.
Τέλος στον θηρεό, απεικονίζεται ένας διπλός πέλεκυς πλαισιωμένος απο τα κόκκινα “διπλά ιερά κέρατα μινόταυρου”, δύο σύμβολα τα οποία είναι χαρακτηριστικά του μινωικού πολιτισμού και φανερώνουν την τοποθεσία του Ναυστάθμου.
Ιστορικό
Το ΠΝ για πρώτη φορά δημιούργησε εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σούδας Χανίων την δεκαετία του 1920 και αφορούσαν επικοινωνίες και άμυνα του όρμου. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο και μέχρι το 1960 οργανώνεται και λειτουργεί το Αρχηγείο Κρητικού και Ιονίου Πελάγους με ένα μεγάλο μέρος του στόλου να ναυλοχεί στον όρμο της Σούδας, ενώ στην συνέχεια και μέχρι το 1976 εδρεύει η Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού. Άρχισε να λειτουργεί ως Ναυτική βάση το 1952 και από το 1959 διαμορφώθηκε σε Ναύσταθμο. Από το 1992 και εντεύθεν λειτουργεί με τη σημερινή μορφή.
Η αποστολή του ΝΚ είναι:
Να υποστηρίξει από τον καιρό της ειρήνης τα Πολεμικά Πλοία και Ν. Υπηρεσίες από άποψη ελλιμενισμού, ανεφοδιασμού, συντήρησης, επισκευών, κατασκευών και εν γένει ευκολιών Διοικητικής Μέριμνας, καθώς και να μεριμνά για την οργάνωση, διοίκηση, ασφάλεια, εκπαίδευση, συντήρηση και ετοιμότητα των Διευθύνσεων από τις οποίες συνίσταται καθώς και των Βοηθητικών Πλοίων, και πλωτών μέσων ΔΜ που υπάγονται σε αυτόν,
με σκοπό,
την εφαρμογή των Σχεδίων και Διαταγών του ΓΕΝ και ΔΔΜΝ στην ειρήνη, στην κρίση και στον πόλεμο. Οι Υποδομές του ΝΚ, επιμεριζόμενες σε Λιμενικές Ευκολίες, Τεχνική Υποστήριξη, Δεξαμενές Καυσίμων, Αποθήκες Πυρομαχικών, Οικισμός/Λέσχες και δυνατότητες FORACS. Οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης βρίσκονται καθ’ ολοκληρίαν εντός του Ναυτικού Οχυρού Σούδας. Συνολική έκταση περίπου 40 τετρ. Χλμ. με περίμετρο της τάξεως των 30 χλμ.
Οργάνωση
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ (2000)
Γενικές Aρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διοικησεως (Δ/ΔΔ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ και τις Διατάξεις Π.Ν, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α.Ευθύνεται για την παροχή υποστήριξης ΔΜ τόσο σε Π. Πλοία που ορμούν ή επισκευάζονται στον Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), καθώς και εξασφάλισης της αποδοτικής λειτουργίας του ναυστάθμου, παρέχοντας τις κάτωθι ευκολίες:
(1) Ελλιμενισμού Π. Πλοίων.
(2) Κάλυψη αναγκών σε τροχαίο υλικό.
(3) Ενδιαίτησης και σίτισης προσωπικού των επισκευαζόμενων Π. Πλοίων.
(4) Συνδρομής στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και διαρροών.
(5) Παροχής θαλασσινού νερού για χρήση στα δίκτυα πυρκαγιάς – υγιεινής.
(6) Αποκομιδής των απορριμμάτων και των καταλοίπων.
β. Παρέχει στέγαση στο προσωπικό του ΝΚ και των όμορων Ν.Υ.
γ. Ευθύνεται για τον συντονισμό επί αντικειμένων διοικητικής φύσεως, μέριμνας και ψυχαγωγίας στρατιωτικού προσωπικού, ασφάλειας, πληροφοριών, άμυνας, κίνησης οχημάτων καθώς και επικοινωνιών που αφορούν στο ΝΚ.
δ. Μεριμνά για την Αστυνόμευση και περιμετρική φρούρηση των εγκαταστάσεων του νότιου τομέα του ΝΚ, πλην των περιοχών ευθύνης της Διεύθυνσης Ελέγχου Μετρήσεων (ΔΕΜ), της Διεύθυνσης Καυσίμων (ΔΚ) (Τμήμα Εθνικών Εγκαταστάσεων) και του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού /Διεύθυνση Εφοδιασμού Κρήτης (ΚΕΦΝ/ΔΕΚ) (εξωτερικές αποθήκες).
ε. Μεριμνά για την προετοιμασία των χώρων οργάνωσης και για την άρτια διεξαγωγή των εορτών, τελετών, επιθεωρήσεων και άλλων ανάλογων εκδηλώσεων στο ΝΚ, σε συνεργασία με το Γραφείο Διοικητού.
στ. Ευθύνεται για την οργάνωση και συντονισμό της άμυνας Χημικού Βιολογικού Ραδιολογικού Πολέμου (ΧΒΡΠ) και πυρασφάλειας του ΝΚ, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης τυχόν περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό, συντονίζει την παρακολούθηση των υλικών ΧΒΡΠ Άμυνας συνολικά για όλες τις Διευθύνσεις του Ναυστάθμου και την υποβολή συγκεντρωτικών αναφορών.
ζ. Συντονίζει την παρεχόμενη συνδρομή του ΝΚ σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών της χώρας, σύμφωνα με τα εν ισχύει σχέδια και διαταγές.
η. Ευθύνεται για θέματα διοικητικής φύσης, ασκώντας τη διοικητική εποπτεία του ανωτέρου και κατωτέρου στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και των πολιτικών υπαλλήλων, που υπηρετούν ή διέρχονται από τη Διεύθυνση.
θ. Συντονίζει το χειρισμό των θεμάτων διοικητικής φύσεως και μέριμνας και εκπαίδευσης, που αφορούν στο στρατιωτικό προσωπικό του ΝΚ, σε συνεργασία με τις άλλες Διευθύνσεις του ΝΚ.
ι. Ευθύνεται για την ομαλή λειτουργία των κοινόχρηστων υποδομών και λειτουργιών (ενδιαίτηση, παρασκευή συσσιτίου, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαριότητα, ευταξία, οδικό δίκτυο, δίκτυο βιολογικού καθαρισμού, ύδρευση, κτλ) ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοτική λειτουργία του ΝΚ.
ια. Εισηγείται αρμοδίως επί θεμάτων τάξης και καθορισμού ευθύνης κοινόχρηστων χώρων του ΝΚ.
ιβ. Παρακολουθεί τις επισκευές και τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, προβλητών, κρηπιδωμάτων, της οδοποιίας και των εν γένει υποδομών ευθύνης του ΝΚ, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ναυτικών Έργων (ΔΝΕΡ).
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΩΤΩΝ ΜΕΣΩΝ (3000)
Γενικές Aρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολεμικών Πλοίων και Πλωτών Μέσων (Δ/ΔΠΠΠΜ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ και τις Διατάξεις Π.Ν, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α. Των κατανεμημένων στο ΝΚ, με σχετική διαταγή ΓΕΝ, Βοηθητικών Π. Πλοίων και πλωτών μέσων ΔΜ.
β. Παροχής υποστήριξης ΔΜ σε Π. Πλοία που ορμούν ή επισκευάζονται στο νότιο τομέα ΝΚ, με την κάλυψη των αναγκών τους σε πλωτά μέσα.
γ. Παροπλισμένων Πλοίων.
δ. Συνδρομής στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
ε. Απογραφών και διαχείρισης υλικού Π. Πλοίων ΝΚ και πλωτών μέσων ΔΜ.
στ. Ναυδέτων.
ζ. Συντονισμού επί αντικειμένων διοικητικής φύσεως και μέριμνας στρατιωτικού προσωπικού, ΦΑΨ, δικαστικών υποθέσεων, ασφαλείας και πληροφοριών Π. Πλοίων ΝΚ.
η. Χειρισμού ενιαίας βάσης δεδομένων Π. Πλοίων ΝΚ (Π/Φ – Υ/Φ), για την τήρηση – ενημέρωση και επικαιροποίηση αυτής.
Η Διεύθυνση Πολεμικών Πλοίων και Πλωτών Μέσων μεριμνά για την κάθε είδους υποστήριξη των πλοίων αρμοδιότητας Ναυστάθμου Κρήτης.Όλα τα Πολεμικά Πλοία υπαγωγής Ναυστάθμου Κρήτης έχουν τον ίδιο θηρεό με τον θηρεό του Ναυστάθμου. Ο Ναύσταθμος Κρήτης διαθέτει τα ακόλουθα πλοία:
Π/Φ ΖΕΥΣ
Υ/Φ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ
Ρ/Κ ΑΤΛΑΣ
Ρ/Κ ΙΑΣΩ
Ν/Κ ΑΙΑΣ Ι
Ρ/Κ ΚΕΚΡΩΨ
Β/Λ ΑΧΕΛΩΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ (4000)
Γενικές Aρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικής (Δ/ΔΤ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ και τις Διατάξεις Π.Ν, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α. Εξασφάλισης της εκτέλεσης επισκευών, μετασκευών και συντηρήσεων σκάφους – μηχανών – μηχανημάτων – Ηλ / Ην συσκευών, πλην υλικού οπλικών συστημάτων και οχημάτων.
β. Εξασφάλισης της διενέργειας μικρής έκτασης ναυτικών κατασκευών και ναυπηγικών εργασιών, προβαίνοντας στην εκπόνηση συναφών μελετών.
γ. Παροχής υποστήριξης ΔΜ σε Π. Πλοία που ορμούν ή επισκευάζονται στο ΝΚ, καθώς και εξασφάλισης της αποδοτικής λειτουργίας του Ν. Συγκροτήματος, με τη διάθεση των κάτωθι ευκολιών:
(1) Ηλεκτρικής ενέργειας.
(2) Ατμού.
(3) Πεπιεσμένου αέρα.
(4) Αποσταγμένου ύδατος.
δ. Παροχής θεωρητικής και πρακτικής τεχνικής εκπαίδευσης, εκδίδοντας τα αντίστοιχα πιστοποιητικά / εξουσιοδοτήσεις εκτέλεσης τεχνικών εργασιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (5000)
Γενικές Αρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ/ΔΟΥ), έχει εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ/ΝΚ και τις Διατάξεις Π.Ν. και αρμοδιότητες στα ακόλουθα θέματα:
α. Διεξαγωγή της οικονομικής υπηρεσίας του Ν.Κ και της ΠΝΒ ΚΥΡΙΑΜΑΔΙΟΥ.
β. Κοστολόγηση των ευκολιών και εργασιών, που παρέχονται από το Ναύσταθμο σε τρίτους, καθώς επίσης και συλλογής στοιχείων κόστους για τις εκτελούμενες, από τις Διευθύνσεις του ΝΚ, εργασίες.
γ. Συντονισμό επί αντικειμένων, που αφορούν στα ακίνητα του Π.Ν., αρμοδιότητας ΝΚ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (6000)
Γενικές Αρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Καυσίμων (Δ/ΔΚ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ και τις Διατάξεις Π.Ν, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α.Διαχείρισης των εθνικών καυσίμων και λιπαντικών του Π.Ν. τα οποία αποθηκεύονται στις δεξαμενές και αποθήκες της Διεύθυνσης.
β.Διαχείρισης των καυσίμων έτερων χωρών στις οποίες βάσει διμερών συμφωνιών, έχει χορηγηθεί από το ΠΝ η δυνατότητα αποθήκευσης καυσίμων στις υπόγειες δεξαμενές των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης.
γ. Διαχείρισης μεταχειρισμένων λιπαντικών μηχανών εσωτερικής καύσης.
δ. Ποιοτικού ελέγχου καυσίμων και λιπαντικών.
ε. Εξασφάλισης του έγκαιρου ανεφοδιασμού σε καύσιμα και λιπαντικά των Π. Πλοίων, Ν. Υπηρεσιών, Υπηρεσιών των λοιπών Κλάδων των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμαχικών πλοίων και των εγκαταστάσεων της Αμερικάνικης Ευκολίας Σούδας, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές διαδικασίες, συμφωνίες της Ελλάδας με κράτη χρήστες των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης και κατόπιν σχετικής αίτησής τους.
στ. Εξασφάλισης της παροχής πόσιμου νερού στις εγκαταστάσεις, κρηπιδώματα και Π. Πλοία που ελλιμενίζονται στο νότιο τομέα του ΝΚ και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης στο Μαράθι.
ζ. Υλοποίησης των δύο ετήσιων λειτουργικών προϋπολογισμών της Διεύθυνσης που χρηματοδοτούνται με βάση διμερείς συμφωνίες με τις χώρες χρήστες των εγκαταστάσεων αυτής.
η. Εφαρμογής των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, από ενδεχόμενη μόλυνση από τη διαρροή καυσίμων ή λιπαντικών, στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης με χρήση ιδίων μέσων ή μέσω ανάθεσης σε ιδιωτικούς φορείς.
θ. Συλλογής πετρελαιοειδών καταλοίπων από κατάλληλους ιδιωτικούς φορείς προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαχείρισή τους ως επικίνδυνα απόβλητα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από την ελληνική νομοθεσία.
ι. Διαχείρισης των κατανεμημένων στο Ναύσταθμο Κρήτης, με σχετική διαταγή ΓΕΝ, φορτηγίδων (Φ/ΓΔ) καταλοίπων πετρελαίου.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ (7000)
Ιστορική Αναδρομή
Η Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων Ναυστάθμου Κρήτης (ΔΝΟ/ΝΚ) άρχισε να λειτουργεί ως οργανωμένη Διεύθυνση του ΝΚ από τη σύσταση του Αρχηγείου Κρητικού και Ιονίου Πελάγους την 01-01-1959. Πριν την ημερομηνία αυτή και από το 1955 υπήρχε μικρό κλιμάκιο της τότε Εφορίας Πυροβολικού με περιορισμένες δυνατότητες.Oι εθνικές εγκαταστάσεις άρχισαν να κατασκευάζονται το 1952 ενώ oι εγκαταστάσεις ΝΑΤΟ το 1955. Η κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε το 1959 και η MOU μεταξύ Ελλάδας – Αμερικής υπεγράφη το 1961.
Γενικές Αρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ναυτικών Όπλων (Δ/ΔΝΟ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ και τις Διατάξεις Π.Ν, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α. Εξασφάλισης της εκτέλεσης επισκευών, μετασκευών, κατασκευών, μελετών, εγκαταστάσεων, δοκιμών αποδοχής και εν γένει εργασιών, που αφορούν στα εγκατεστημένα και φορητά ναυτικά όπλα, οπλικά συστήματα, ραδιοναυτιλιακά και επικοινωνιακά συστήματα των Π. Πλοίων και Ν. Υπηρεσιών.
β. Εξασφάλισης της συντήρησης των αποθηκευμένων πυρομαχικών και όπλων, καθώς επίσης και της ασφαλούς αποθήκευσης, διαχείρισης και περιοδικού ελέγχου αυτών.
γ. Εξασφάλισης της ορθής διακίνησης και εφοδιασμού των Π. Πλοίων και Ν. Υπηρεσιών του Π.Ν, καθώς επίσης και των Π. Πλοίων άλλων κρατών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες, με όπλα, πυρομαχικά και συναφές υλικό υποστήριξης (αμοιβό και αναλώσιμο).
δ. Εξασφάλισης της φύλαξης, συντήρησης, λειτουργικότητας και ετοιμότητας των αποθηκών πυρομαχικών ΝΑΤΟ.
ε. Εξασφάλισης της ετοιμότητας του υλικού κινητοποίησης, αρμοδιότητας της ΔΝΟ, σύμφωνα με την ισχύουσα κατανομή.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ (8000)
Γενικές Αρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ελέγχου μετρήσεων (Δ/ΔΕΜ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ και τις Διατάξεις Π.Ν, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α. Μέτρηση στον Σταθμό Μαγνητικών Μετρήσεων (ΣΜΜ) της μαγνητικής υπογραφής Π. Πλοίων του Π.Ν. και συμμαχικών ναυτικών μονάδων, καθώς και ελέγχου – επισκευής – ρύθμισης των συστημάτων/ συσκευών απομαγνήτισης τους, προκειμένου να επιτυγχάνεται η επιθυμητή ελάχιστη δυνατή τιμή της μαγνητικής τους υπογραφής. Ο ΣΜΜ χρησιμοποιεί για τις μετρήσεις δύο πεδία δοκιμών:
(1) Το πεδίο βάθους εννέα (9) μέτρων, το οποίο χρησιμοποιείται για μέτρηση μαγνητικής υπογραφής πλοίων που έχουν σαν κύριο επιχειρησιακό αντικείμενο τον ναρκοπόλεμο.
(2) Το πεδίο βάθους δεκαοκτώ (18) μέτρων, το οποίο χρησιμοποιείται από όλους τους τύπους των πλοίων μέχρι μεγέθους αεροπλανοφόρου.
β. Μέτρηση ακουστικής υπογραφής Π. Πλοίων του Π.Ν.
γ. Μέτρηση στον Σταθμό Ελέγχου Ακριβείας Συστημάτων (ΣΕΑΣ), για την ακρίβεια των διοπτεύσεων – αποστάσεων – πορειών – θέσεων των αισθητήρων των συστημάτων διεύθυνσης βολής / μάχης, εντοπισμού και θέσης, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε Π. Πλοία – Υ/Β – Ε/Π τόσο του Π.Ν., όσο και σε συμμαχικές ναυτικές μονάδες.Στον ΣΕΑΣ εκτελούνται επίσης:
(1) Μετρήσεις ελικτικών στοιχείων.
(2) Κατάρτιση διαγραμμάτων ακτινοβολίας κεραιών (επικοινωνιών – ραντάρ).
(3) Διεξαγωγή ελέγχων συστήματος LINK-11.
(4) Προσομοίωση «ASMD» (Anti-Ship Missile Defence).
(5) Διενέργεια δοκιμών αποδοχής νεοεγκατασταθέντων συστημάτων.
δ. Ο ΣΕΑΣ αποτελεί δομή του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΑΤΟ Forces Sensor And Weapon Accuracy Check Sites (FOR.A.C.S.). Στο πλαίσιο των FORACS o ελληνικός σταθμός αποκαλείται ΝΑΤΟ FORACS GREECE (NFG). Για την λειτουργία του ΣΕΑΣ έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία (ΜΟU) μεταξύ 8 κρατών (Ελλάδα, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασιλείο). Με τη συμφωνία αυτή τα υπογράφοντα έθνη αποφάσισαν τη δημιουργία, λειτουργία και κοινή χρηματοδότηση τριών (3) σταθμών ελέγχου, ένας εκ των οποίων είναι ο NFG ενώ οι άλλοι δύο (2) είναι στην Νορβηγία και τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (9000)
Γενικές Αρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού (ΔΠΠ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ/ΝΚ και τις Διατάξεις ΠΝ, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α. Διοικητικής φύσεως και μέριμνας που αφορούν στο πολιτικό προσωπικό του ΝΚ, ασκώντας τη διοικητική εποπτεία αυτού.
β. Χειρισμού, επεξεργασίας και εισήγησης αρμοδίως για τη στελέχωση του ΝΚ με πολιτικό προσωπικό.
γ. Επιτελικής επεξεργασίας , παρακολούθησης και εισήγησης επί όλων των θεμάτων (προσλήψεων, εξέλιξης, εκπαίδευσης σταδιοδρομίας, διοίκησης πειθαρχίας, τάξης, ηθικών αμοιβών, τοποθέτησης, μετάθεσης, απόσπασης, μετάταξης, παραίτησης, απόλυσης κ.α) που αφορούν στο πολιτικό προσωπικό, επιπέδου και αρμοδιότητος ΝΚ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις κατευθύνσεις ΓΕΝ και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.
δ. Χειρισμού, εφαρμογής των ισχυόντων θεσμικών κειμένων και κανονιστικών διατάξεων που αφορούν σε θέματα πολιτικής επιστράτευσης πολιτικού προσωπικού αρμοδιότητος ΝΚ.
ε. Χειρισμού οικονομικών δικαιωμάτων του πολιτικού προσωπικού ΜΠΥ-ΣΕΙΔ του ΝΚ, εκπαιδευτικού προσωπικού Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου ΔΔΜΝ που εδρεύει στο ΝΚ, μαθητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση/μαθητεία στο ΝΚ καθώς και πολιτικού προσωπικού άλλων κατηγοριών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (10000)
Γενικές Αρμοδιότητες
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ναυτικών Έργων (Δ/ΔΝΕΡ), εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των Διευθυντών Διευθύνσεων, που καθορίζονται στο άρθρο 10 του ΚΟΛ/ΝΚ και τις Διατάξεις ΠΝ, έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
α. Εκπονεί μελέτες – σχέδια – τεχνικές προδιαγραφές και επιβλέπει έργα του Π.Ν, που εκτελούνται στο ΝΚ και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, εθνικών η κοινής υποδομής, αφού ανατεθούν σχετικώς από ΓΕΝ/Γ4.
β. Συντονίζει την συντήρηση και επισκευή των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων του ΝK , των εγκαταστάσεων της ΠΝΒ ΚΥΡΙΑΜΑΔΙΟΥ και του ΝΑΣΚΡΗ, πλην των αντιστοίχων υποδομής ΝΑΤΟ, που εκτελούνται με μέριμνα των οικείων Διευθύνσεων (ΔΚ, ΔΝΟ, ΔΕΜ).
γ. Συντονίζει την υποβολή Πενταετούς Προγράμματος Έργων Εθνικής Υποδομής (ΠΠΕΕΥ) , για το σύνολο των Διευθύνσεων του ΝΚ, για την ΠΝΒ ΚΥΡΙΑΜΑΔΙΟΥ και το ΝΑΣΚΡΗ.
FORWARD LOGISTIC SITE (FLS)
Το Souda Bay FLS ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2002 μετά τη συμφωνία μεταξύ NAVSOUTH και HNDGS. Το Souda Bay Forward Logistic Site (FLS) βρίσκεται στο νησί της Κρήτης, στο βόρειο τμήμα της Ναυτικής Βάσης της Σούδας. Η τοποθεσία του είναι κοντά στο χωριό Μαράθι που βρίσκεται περίπου 20 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής του νησιού.
Το Souda Bay FLS ως προκεχωρημένη βάση υποστήριξης είναι υπηρεσία του Ελληνικού Ναυτικού, που διοικείται πλήρως από τον Διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης, στελεχωμένη και χρηματοδοτούμενη από το Ελληνικό Ναυτικό. Ο Διοικητής FLS ενεργεί τόσο ως υφιστάμενος διευθυντής του Διοικητή Ναυστάθμου Κρήτης, όσο και ως βοηθός διοικητής του COM MARCOM σχετικά με την εκτέλεση της Επιχείρησης Sea Guardian (OSG). Τα καθήκοντα και τα καθήκοντα του Souda Bay FLS υποστηρίζονται από τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Ναυστάθμου Κρήτης.Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη Τεχνική Συμφωνία (ΤΑ),
η αποστολή του Souda Bay FLS είναι:
«Παροχή υποστήριξης σε ναυτικές και αερομεταφερόμενες μονάδες σχετικά με θέματα ανεφοδιασμού, συντήρησης, οργάνωσης μεταφοράς προσωπικού-αλληλογραφίας (PMC) και ιατρικής διακομιδής (MEDAVAC), προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ικανότητα των συμμαχικών ναυτικών μονάδων που συμμετέχουν στην OSG».
Σε κάθε άφιξη ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ στον Ναύσταθμο Κρήτης, το Souda Bay FLS είναι υπεύθυνο να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και σύνδεσμο, εκ μέρους του Ελληνικού Ναυτικού. Με την ολοκλήρωση της ελλιμενισμού, ο αξιωματικός-σύνδεσμος (LO) που έχει τοποθετηθεί από το Souda Bay FLS, θα πραγματοποιήσει μια σύντομη ενημέρωση «καλωσορίσματος» σε όλο το αρμόδιο προσωπικό, η οποία θα συνοδεύεται από την απαραίτητη τεκμηρίωση σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες / περιορισμούς / κανονισμούς και απαραίτητες πληροφορίες για οποιονδήποτε για την περιοχή του συγκροτήματος Ναυστάθμου Κρήτης. Ο αξιωματικός σύνδεσμος (LO) βρίσκεται σε καθημερινή στενή συνεργασία με τις καταπλέουσες ναυτικές μονάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Ναυστάθμου Κρήτης.
Από το 2020, το Souda Bay FLS παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη σε ναυτικές μονάδες που επιχειρούν στην Μεσογειακή Επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNAVFOR MED IRINI).
ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΥΡΙΑΜΑΔΙΟΥ
Η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου (ΠΝΒ/ΚΥΡΙΑΜΑΔΙΟΥ) βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, το Κάβο Σίδερο, και η αποστολή της είναι να ανεφοδιάζει με τα απαραίτητα υλικά και να παρέχει ευκολίες στα Π. Πλοία, στα Υ/Β και στα Ε/Π του ΠΝ με σκοπό τη διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας. Από την ανωτέρω αποστολή απορρέουν τα κάτωθι επιμέρους έργα:
α. Η παροχή λιμενικών ευκολιών στα ελλιμενιζόμενα Π. Πλοία και Υ/Β.
β. Ο ανεφοδιασμός των Π. Πλοίων και Υ/Β με πόσιμο ύδωρ, καύσιμα, λιπαντικά και πυρομαχικά.
γ. Η υποδοχή Ε/Π και ο ανεφοδιασμός τους με καύσιμα.
δ. Η παροχή ρεύματος ξηράς στα ελλιμενιζόμενα Π. Πλοία και Υ/Β.
ε. Η παροχή υποστήριξης ΔΜ στο προσωπικό των ελλιμενιζόμενων Π. Πλοίων – Υ/Β, καθώς και των Ε/Π που σταθμεύουν στη Βάση.
στ. Παροχές επικοινωνιακών διευκολύνσεων μέσω δικτύων HF-UHF.