ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ

Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού

Σύμπλεγμα άγκυρας και πτερών που ίπταται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παράσταση συμβολίζει Ιπτάμενο Μέσο του ΠΝ στον επιχειρησιακό του χώρο.

Ιστορικό

Η ΔΑΝ ιδρύθηκε την 23 Ιανουαρίου 2018, 105 περίπου χρόνια μετά την πρώτη αποστολή ναυτικής συνεργασίας στον κόσμο, η οποία εκτελέσθηκε από τον Σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη, ως παρατηρητή, την 5 Φεβρουαρίου 1913 πάνω από τα Δαρδανέλια, στο Ναγαρά της Προποντίδας με ένα γαλλικό αεροσκάφος Maurice Farman MF.7, η οποία αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία των θαλάσσιων επιχειρήσεων.

Γαλλικής κατασκευής αναγνωριστικό διπλάνο Maurice Farman MF.7 (Πρέβεζα 1912)

Η Ναυτική Αεροπορία ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1914 με βάση τον Νόμο Ν 257/1914 Φ.Ε.Κ. 121/2-5-1914 περί ιδρύσεως Αεροπορικού Σώματος με την επωνυμία «Σώμα Αεροπλάνων Βασιλικού Ναυτικού» και τερμάτισε τον πρώτο κύκλο της ύπαρξής της το 1930 με την ίδρυση του Υπουργείου Αεροπορίας, ο οποίος ενσωμάτωσε τις αεροπορίες Στρατού και Ναυτικού σε μία. Λίγο πριν την ίδρυση του Υπουργείου Αεροπορίας, στα τέλη του 1929, η Ναυτική Αεροπορία είχε 45 αεροσκάφη κατανεμημένα σε 3 Μοίρες (Royal Aircraft Factory B.E.2e, Sopwith 1½ Strutter 9400 Fighter και Airco de Havilland D.H. 9).

Τον Αύγουστο του 1969 ιδρύθηκε η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ) στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Ελευσίνας, η οποία υπήχθη στην Πολεμική Αεροπορία διοικητικά, αλλά υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Πολεμικού Ναυτικού εντάσσοντας στη δύναμή της 12 αεροσκάφη HU16B Albatross, με δυνατότητες επιχειρήσεων επιφανείας και εναντίον υποβρυχίων, τα οποία παρελήφθησαν από τη Νορβηγία.

Το 1975 το ΠΝ προμηθεύτηκε 4 Ελικόπτερα AL-III, της γαλλικής Aerospatiale, ιδρύοντας το Σμήνος Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΜΕΝ) με έδρα το Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Διαβάστε Περισσότερα

Αποστολή

Η αποστολή της ΔΑΝ είναι, να ενεργεί μέσα στα όρια των εντολών και κατευθύνσεων του ΓΕΝ και ΑΣ, για την οργάνωση, διοίκηση, εκπαίδευση, συντήρηση και επισκευή υλικού και γενικά για την ετοιμότητα και προετοιμασία προς πόλεμο των Υποτεταγμένων Υπηρεσιών της δια των Ιπταμένων Μέσων (ΙΜ) της, με σκοπό την εξασφάλιση της δυνατότητας ανάληψης έργων στην ειρήνη και στον πόλεμο, τα οποία απορρέουν από την αποστολή του ΑΣ και από την ισχύουσα σχεδίαση του ΠΝ.

Επιπλέον, η ΔΑΝ κατά την περίοδο της ειρήνης συμμετέχει:

  1. Στην Πολιτική Σχεδίαση για αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, εκτελώντας αποστολές:
  • Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ), σε συνεργασία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Επιτήρησης συνδράμοντας από αέρος στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Αποστολές μεταφοράς υλικών, τροφίμων κ.ά. σε περιπτώσεις φυσικών και άλλου είδους καταστροφών, όπου αυτό απαιτηθεί.

  2. Σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ με σκοπό τη συμβολή στη διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας.

Οργάνωση

Στη ΔΑΝ υπάγονται 3 Μοίρες ΙΜ, ήτοι Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ), 1η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ1) και 2η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ2), η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ), η Σχολή Αεροπορίας Ναυτικού (ΣΧΑΝ) και ο Ε/Σ Αμφιάλης. Οι εγκαταστάσεις της Μοίρας Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ) βρίσκονται στην ΑΒ Ελευσίνας (112ΠΜ), ενώ όλες οι υπόλοιπες υπαγόμενες Υπηρεσίες έχουν έδρα το Αεροδρόμιο (Α/Δ) Κοτρωνίου στην περιοχή του Μαραθώνα, πλην του Ε/Σ Αμφιάλης. Ο επιχειρησιακός έλεγχος της ΒΕΝ, του Ε/Σ ΑΜΦΙΑΛΗΣ και των Μοιρών των ΙΜ του ΠΝ, ασκείται από το ΑΣ, ενώ η επιχειρησιακή τους διοίκηση από τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Υπαγόμενες Υπηρεσίες

1η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού
2η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού
Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού
Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού
Σχολή Αεροπορίας Ναυτικού
Ελικοσταθμός Αμφιάλης

Ο Στόλος μας