Σχολή Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού
Θυρεός
Ο θυρεός της Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ) προβάλει την άγκυρα ως χαρακτηριστικό σύμβολο του Ναυτικού και της θάλασσας. Το ξίφος ως χαρακτηριστικό ισχύος που φέρεται από τους Αξιωματικούς, το ναυτικό τηλεσκόπιο που χαρακτηρίζει τη διορατικότητα και επικέντρωση στο σκοπό, τον πυρσό χαρακτηριστικό της παρεχόμενης γνώσης και τα ιδεώδη που διακρίνουν τον Αξιωματικό του Π.Ν. Τέλος, η προμετωπίδα του θυρεού με τη φράση «ΝΙΚΑΝ ΕΥΒΟΥΛΙΑΣ ΕΣΤΙ» σημαίνει «Η νίκη είναι αποτέλεσμα του ορθού και αποτελεσματικού τρόπου σκέψης».
Ιστορικό
ΓΕΝΙΚΑ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως Πρωθυπουργός το 1910 ζήτησε τη συνδρομή της Βρετανίας με σκοπό την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του Ναυτικού. Το 1911 συγκροτήθηκε η Βρετανική Ναυτική Αποστολή στην Ελλάδα, η οποία πρότεινε την ίδρυση αντίστοιχης Σχολής και στην Ελλάδα.
ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1921 – 1929
Το 1921 επί κυβερνήσεως Δ. Γούναρη, ιδρύεται η Ανωτέρα Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Λόγω της Μικρασιατικής εκστρατείας η έναρξη λειτουργίας της Σχολής πραγματοποιήθηκε τελικά το έτος 1925. Πρώτος Διοικητής τοποθετήθηκε ο Πλοίαρχος Δ. Οικονόμου ΒΝ. Διευθυντής Σπουδών τοποθετήθηκε ο Βρετανός Αντιπλοίαρχος A.G. Talbot RN, μέλος της Βρετανικής Ναυτικής Αποστολής. Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά άρχισε το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1926. Η Σχολή λειτούργησε σε χώρο των Παλαιών Ανακτόρων (το κτίριο της σημερινής Βουλής). Το 1926 η Σχολή εγκαταστάθηκε σε χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών έως και το 1940.
ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ 1929 – 1931
Το έτος 1929 η Σχολή δια νόμου μετονομάσθηκε σε Ναυτική Ακαδημία Πολέμου.
ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ 1931 – 1947
Το έτος 1931 με νεότερο νόμο η Ναυτική Ακαδημία Πολέμου ονομάστηκε Ναυτική Σχολή Πολέμου (ΝΣΠ). Το 1940 η ΝΣΠ διέκοψε τη λειτουργία της λόγω ενάρξεως του Β΄ΠΠ. Το 1945 αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της ΝΣΠ.
ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ 1947 – 1956
Το έτος 1947 η ΝΣΠ μετονομάστηκε εκ νέου σε Ναυτική Ακαδημία Πολέμου. Πρώτος Διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας τοποθετήθηκε ο Πλοίαρχος Μ. Ιατρίδης ΒΝ, διατελέσας Κυβερνήτης στο Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Ως Διευθυντής Σπουδών τοποθετήθηκε ο Βρετανός Αντιπλοίαρχος J. Fallwell RΝ. Η Ναυτική Ακαδημία Πολέμου στεγάσθηκε στις εγκαταστάσεις Ασυρμάτου του Ναυτικού στο Βοτανικό. Το 1955 ο τελευταίος Βρετανός Διευθυντής Σπουδών Αντιπλοίαρχος DRG Goldsmith παρέδωσε καθήκοντα στον πρώτο Έλληνα Αξιωματικό Διευθυντή Σπουδών, στον Αντιπλοίαρχο Σ. Μουρίκη ΒΝ.
ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ 1956 – 2003
Το έτος 1956 με νόμο, η Ναυτική Ακαδημία Πολέμου μετονομάστηκε σε Ναυτική Σχολή Πολέμου (ΝΣΠ).
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 2004 – 2019
Το έτος 2003, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η ΣΠΝ όπως και οι αντίστοιχες σχολές του ΣΞ και της ΠΑ καταργήθηκαν και στη θέση τους ιδρύεται η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με τον ίδιο νόμο ιδρύεται η Σχολή Διοίκηση και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ) και αντίστοιχες Σχολές για τους άλλους κλάδους των ΕΔ. Τον Ιανουάριο 2004, δυνάμει του ΠΔ 127/2004 αρχίζει η λειτουργία της ΣΔΕΠΝ.
ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ 2019 – 2023
Τον Μάιο 2019, η Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού – ΣΔΕΠΝ μετονομάσθηκε σε Ναυτική Σχολή Πολέμου (ΝΣΠ).
ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 2023 –
Τον Φεβρουάριο 2023 η Ναυτική Σχολή Πολέμου (ΝΣΠ) μετονομάσθηκε σε Σχολή Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
Αποστολή
Η αποστολή της ΣΠΠΝ είναι να παρέχει διοικητική και επιτελική εκπαίδευση, μεταπτυχιακή επιμόρφωση στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική καθώς και ενημέρωση επί των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και επιστημονικών αντιλήψεων που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό την κατάλληλη κατάρτιση των Αξιωματικών του ΠΝ για την εκτέλεση επιτελικών και διοικητικών καθηκόντων κατά την ανάληψη των προβλεπόμενων διοικητικών θέσεων ανάλογα με το βαθμό και την ειδικότητα σ’ όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Η ΣΠΠΝ λειτουργεί ως επιστημονικός φορέας του ΥΠΕΘΑ, σε θέματα Ναυτικής Επιστήμης και Στρατηγικής. Στη ΣΠΠΝ είναι δυνατόν να ανατεθεί η διεξαγωγή και επί πλέον επιμορφωτικών σχολείων κατόπιν σχετικής διαταγής ΓΕΝ.
ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΔΙΕΠΝ: ΓΕΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Η βελτίωση της ικανότητας των σπουδαστών στην επιχειρησιακή σχεδίαση, οργάνωση και έλεγχο των ναυτικών επιχειρήσεων, στην τακτική συγκρότηση, ανάπτυξη και χρησιμοποίηση των ναυτικών δυνάμεων και μέσων υποστήριξης. Η προαγωγή της ικανότητας των σπουδαστών στη μελέτη, έρευνα, αξιολόγηση, εκπόνηση και παρουσίαση ολοκληρωμένων επιτελικών εργασιών, η διατύπωση εισηγήσεων και η λήψη αποφάσεων σε θέματα, Διοίκησης και Ελέγχου Ναυτικών Επιχειρήσεων. Η προαγωγή της ικανότητας των σπουδαστών στη σχεδίαση, έλεγχο, διεύθυνση και εκτέλεση ναυτικών επιχειρήσεων μέσω της σχεδίασης και διεξαγωγής πολεμικών παιγνίων. Η συμπλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης με την εκτέλεση εκπαιδευτικών ταξιδιών και επισκέψεων, κυρίως σε μεγάλους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Η βελτίωση των γνώσεων των σπουδαστών επί των αρχών και των συγχρόνων αντιλήψεων οργάνωσης και διοίκησης. Η ενημέρωσή τους επί του θεσμικού πλαισίου, της οργάνωσης και των τηρούμενων διαδικασιών των πολιτικοστρατιωτικών συμμαχιών. Η πληρέστερη κατανόηση των συσχετισμών ισχύος στο διεθνές περιβάλλον. Η ενημέρωσή τους επί εθνικών θεμάτων που επηρεάζουν την άμυνα της χώρας. Η εισαγωγή στη στρατηγική και η κατανόηση της σημασίας και του ρόλου της θαλάσσιας ισχύος και της ναυτικής στρατηγικής. Η εισαγωγή σε θέματα πολιτικής εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Η ενημέρωση επί των διαδικασιών κατανομής των εθνικών πόρων στις Ένοπλες Δυνάμεις και πρόσκτησης αμυντικού υλικού.
ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΔΙΕΠΝ (Ε): ΓΕΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Η προαγωγή της ικανότητας των σπουδαστών στην έρευνα, συλλογή στοιχείων, αξιολόγηση, συγγραφή και παρουσίαση ολοκληρωμένων επιτελικών εργασιών. Η βελτίωση της ικανότητας των σπουδαστών στην διατύπωση εισηγήσεων και λήψης αποφάσεων. Η ενημέρωση επί θεμάτων πολιτικής Εθνικής Άμυνας. Η πληρέστερη κατανόηση των συσχετισμών ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα. Η ενημέρωση επί εθνικών θεμάτων και θεμάτων που επηρεάζουν την άμυνα της χώρας. Η εισαγωγή στη στρατηγική και του ρόλου της θαλάσσιας ισχύος. Η ενημέρωση επί της θεσμικής και οργανωτικής λειτουργίας των Κλάδων του ΠN.
Έδρα - Εγκαταστάσεις
ΓΕΝΙΚΑ
1. Στη ΣΠΠΝ λειτουργούν δύο Σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης Αξιωματικών προελεύσεως ΣΝΔ (και αντιστοίχων ΑΣΕΙ) και ΣΜΥΝ αντίστοιχα, με ξεχωριστούς κύκλους σπουδών ως ακολούθως: α. Η ΣΔΙΕΠΝ (Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού), στην οποία φοιτούν υποχρεωτικά Αξιωματικοί Μάχιμοι, Μηχανικοί και Οικονομικοί. Στη ΣΠΠΝ δύναται να φοιτούν επί-σης και Αξιωματικοί ΠΝ άλλων ειδικοτήτων, ετέρων κλάδων των ΕΔ, των ΣΑ καθώς και αλλοδαποί Αξιωματικοί όπως καθορίζεται από το ΓΕΝ. β. Η ΣΔΙΕΠΝ (Ε) (Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού Ειδικοτήτων ΠΝ), στην οποία φοιτούν υποχρεωτικά Αξιωματικοί βαθμού Σημαιοφόρου (Ε). 2. Οι βασικοί εκπαιδευτικοί σκοποί των ΣΠΠΝ και ΣΠΠΝ (Ε), αναφέρονται αναλυτικά στον οικείο Οργανισμό της Σχολής, ο οποίος αποτελεί Προεδρικό Διάταγμα.
ΕΔΡΑ
Η έδρα της ΣΠΠΝ, βρίσκεται στο Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων Αττικής.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι εγκαταστάσεις της ΣΠΠΝ ευρίσκονται εντός του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού στην Αθήνα. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τα παρακάτω κτήρια: α. Το Παλαιό κτήριο (Διοικητήριο – Αμφιθέατρο). β. Το Νέο κτήριο (Διεύθυνση Σπουδών – Αίθουσες διδασκαλίας). γ. Το κτήριο της Βιβλιοθήκης. δ. Το κτήριο πολεμικού παιγνίου (JTLS).
Διοίκηση
ΥΠΑΓΩΓΗ
Η ΣΠΠΝ είναι υποτεταγμένη στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ). Η Διοικητική Διοίκηση ασκείται από τον Α/ΓΕΝ, ενώ ο Διοικητής ΔΝΕ ασκεί το διοικητικό έλεγχο αυτής. Ο Στρατονομικός έλεγχος ασκείται από κατάλληλη Ν. Υπηρεσία, όπως καθορίζεται εκάστοτε φορά με σχετική διαταγή ΓΕΝ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
1. Η γενική διοικητική οργάνωση της ΣΠΠΝ, έχει την ακόλουθη δομή: α. Διοικητής. β. Υποδιοικητής. γ. Διεύθυνση Σπουδών. δ. Διεύθυνση Διοίκησης και Διοικητικής Μέριμνας. 2. Το επιτελείο της ΣΠΠΝ, είναι το διοικητικό λειτουργικό όργανο, μέσω του οποίου, ο Διοικητής ασκεί τα καθήκοντά του. Τη διοίκηση του επιτελείου, ασκεί ο Υποδιοικητής.
ΣΥΝΘΕΣΗ
1. Η ΣΠΠΝ στελεχώνεται, από ανώτερο και κατώτερο στρατιωτικό καθώς επίσης και από πολιτικό προσωπικό, το οποίο διακρίνεται σε Διοικητικό και Εκπαιδευτικό. 2. Το Διοικητικό προσωπικό συμφώνως του Οργανισμού Σχολής, αποτελείται από τους Διοικητή, Υποδιοικητή, Διευθυντή Σπουδών, Διευθυντή ΔΜ και λοιπό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. 3. Το Εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από τους Διοικητή, Υποδιοικητή, Διευθυντή Σπουδών, Τμηματάρχες Μελετών και Εκπαίδευσης και Αξιωματικούς Επιτηρητές. 4. Στο εκπαιδευτικό προσωπικό συμφώνως του Οργανισμού Σχολής, περιλαμβάνεται επίσης το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και το Έκτακτο Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΠ), χωρίς όμως να αποτελεί προσωπικό της ΣΠΠΝ. Το ΕΕΠ καλύπτει συγκεκριμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολής και προσλαμβάνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με ωριαία αντιμισθία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το ΕΔΠ περιλαμβάνει επιστημονικούς συνεργάτες, προσωπικότητες του δημοσίου βίου και στρατιωτικούς εκπαιδευτές και διορίζεται με ωριαία αντιμισθία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 210 3484144
FAX: 210 3484153
e-mail: [email protected]
Διεύθυνση: Μαρκόνι 20, Βοτανικός, ΤΚ 104 47